EU se brine za sluh svojih gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija je definirala kako i koliko želi ograniciti glasnocu prijenosnih audio uredaja, a sve kako bi pokušala sprijeciti potencijalno oštecenje sluha kod mladih osoba.

EK želi svim audio playerima koji se prodaju u Europskoj uniji ograniciti glasnocu na istu razinu. Medicinski strucnjaci predlažu da to ogranicenje bude 85 decibela. Korisnicima bi možda bilo dopušteno da na svoju odgovornost podignu glasnocu na 100 decibela, no nijedan player ne bi smio biti glasniji od toga.

Inicijativa za ogranicenje glasnoce pokrenuta je nakon istraživanja koje je pokazalo da je cak 10 milijuna Europljana suoceno s djelomicnim ili potpunim gubitkom sluha zbog slušanja glasne glazbe u duljem periodu. Neki playeri na tržištu postižu glasnocu od 120 decibela, što je ekvivalentno buci polijetanja mlaznog aviona.

Prijenosni playeri se smatraju opasnijim od kucnih audio uredaja jer se slušaju u bucnoj okolini (primjerice, prometna gužva), zbog cega ih korisnici pojacavaju do opasne razine. Oštecenje sluha izazvano bukom je nepovratno i mladi ljudi koji ga pretrpe suocit ce se s problemima u osobnom životu, ali i prilikom zapošljavanja.

Europska tijela za standardizaciju ce poceti primati službene prijedloge u sijecnju. EK zagovara vec spomenuta ogranicenja, no suprotstavlja im se DigitalEurope, tijelo koje zastupa proizvodace takvih uredaja, a oni se zalažu za bitno višu granicu od 85 decibela jer smatraju da je to pretiho za bucne uvjete u kojima se prijenosni playeri koriste. Pravilnik o ogranicenjima bit ce donesen na proljece.


Podijeli: Facebook Twiter