EU: Ribari neće smjeti neželjeni ulov bacati u more

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Europski parlament donio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novu ribarsku politiku i nova tržišna pravila na području ribarstva kojima se uvode brojne novosti u toj važnoj gospodarskoj djelatnosti, poput zabrane vraćanja neželjenih ribljih vrsta, bilo zbog njihove veličine ili vrste, natrag u more, što je dosad bila uobičajena praksa.

Prema dogovoru postignutom u svibnju, članice EU-a moraju do 2015. godine donijeti održive ribarske kvote, dok se u iznimnim slučajevima taj rok može produljiti do 2015. godine.

Nova tržišna pravila na području ribarstva ribare obvezuju da kupce informiraju o porijeklu ribe, odnosno mjestu ulova, a morat će pružiti informaciju i o opremi za ulov ribe.

Europarlamentarci su glasali i o strožim uvjetima, odnosno zabrani dubokomorskog ribolova, kako bi se spriječilo uništavanje dubokomorskih staništa, naročito u područjima u kojima su ona već iscrpljena ili uništena. Europska komisija moći će potpuno zabraniti dubokomorski ribolov nakon ocjene stanja nakon četiri godine, dok je prvotni prijedlog predviđao opću zabranu dubokomorskog ribolova nakon dvije godine.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula (SDP) pozvao je na uvažavanje "specifičnosti ribolova na Jadranu i Mediteranu", podržavši odredbe o smanjenju neželjenog ulova na minimum. Rekavši kako je i sam rođen na otoku i odrastao uz more, Picula je objasnio kako je na Jadranu riječ o ribolovu koji "iskorištava velik broj vrsta bez jedinstvenog ciljanog ribljeg fonda, zbog čega je teže selektivno loviti". Također je naglasio da su u Hrvatskoj ribarske zadruge tipičan oblik organizacije proizvođača te da razlike među članicama treba uzeti u obzir, a upozorio je i na problem depopulacije hrvatskih otoka. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter