EU-projekt: Tjedan francuske kuhinje u Puli

Francuski tjedan u praktikumu na Stoji (D. MEMEDOVIĆ)
Francuski tjedan u praktikumu na Stoji (D. MEMEDOVIĆ)

Pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ovoga je tjedna domaćin sastanaka i radionica dvaju europskih projekata u čijoj provedbi sudjeluje. Prvi pod nazivom "Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola - Formula uspjeha" (Mode for Success - M4S), sufinanciran je iz programa Instrumenta za pretpristupnu pomoć - IPA, dok je drugi projekt "Boškarin s krumpirom - Le Boeuf a la Patate", sufinanciran u sklopu EU-programa za Cjeloživotno učenje - Comenius Regio partnerstva.

U sklopu projekta M4S u prostorima praktikuma na Stoji, odnosno kabineta posluživanja i kuharstva, odvijao se Tjedan francuske kuhinje, a danas je gastro-doživljaj okrunjen ručkom koji su zajednički pripremili hrvatski i francuski učenici i profesori. Uz učenike domaćine, s francuskim kolegama iz ugostiteljske škole Saint Joseph iz francuskog grada Villefranche de Rouergue kuhali su i  učenici škola iz Karlovca, Raba i Zaboka koji sudjeluju u projektu. Kako doznajemo od ravnateljice škole Ljiljane Radoš, ovo je četvrti od ukupno šest tjedana zajedničkog kuhanja, a preostaje još jedan u Karlovcu i Rabu.

A kuhalo se, pojasnio nam je profesor kuharstva i praktične nastave Ljudevit Sabo, kao predjelo krem juha od poriluka s krumpirima i poširanim jajem, za glavno jelo serviran je "Blanquette" (ujušak od mesa i svijetlog umaka) uz dodatak glaziranog povrća, dok je za desert bio "tartin", odnosno kolač od karameliziranih jabuka.

- Kuhala su se tipična francuska jela, a jako smo ponosni što smo ispunili sva očekivanja francuskih kolega što se tiče opremljenosti kabineta i spremnosti učenika, kazao nam je Sabo. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter