EU priznala zaštitu istarskog pršuta oznakom izvornosti

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Istarski pršut od srijede je službeno upisan u europski registar poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti! Dogodilo se to mnogo prije očekivanog termina, jer je tek nedavno obznanjeno da po isteku propisanog roka nije bilo prigovora na zahtjev za zajedničku hrvatsko-slovensku zaštitu istarskog/istrskog pršuta i da će se uskoro napisati završno rješenje, a iz Bruxellesa su najavljivali da se to, zbog uobičajenog tijeka takvih procedura, neće dogoditi prije kraja listopada ili početka studenog.

Najljepši dar za istarski pršut stigao je tako iz Bruxellesa taman tri dana uoči Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, što će na otvorenju sajma biti primjereno i obilježeno. Prva javna obznana proglašenja zaštite istarskog pršuta dogodit će se međutim dan prije, u petak, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvoriti Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, te u društvu istarskih pršutara šampanjcem nazdraviti istarskom pršutu kao prvom hrvatskom proizvodu zaštićenom europskom oznakom izvornosti. Pojasnimo: drugi hrvatski proizvodi koji su već dobili europsku zaštitu zaštićeni su oznakom geografskog podrijetla. Oznaka izvornosti kakvu je dobio istarski pršut ima mnogo strožu proceduru i mnogo ju je kompliciranije dobiti, dakle, vrjednija je nego oznaka geografskog podrijetla.

Obavijest o zaštiti istarskog pršuta stigla je u pazinski ured županijskog Odjela za poljoprivredu, pročelniku Milanu Antoloviću, u srijedu prije podne, preko Ministarstva poljoprivrede.

Odmah po primanju obavijesti u uredu pročelnika Antolovića okupilo se nekoliko suradnika na projektu zaštite istarskog pršuta, što je bila prilika da sakupimo i prve prigodne izjave. Milan Antolović rekao nam je: "Zahvaljujem svim suradnicima koji su u proteklih 18 godina shvatili, pružali podršku, i pomogli da sve ovo dovedemo do kraja, da je projekt zaštite istarskog pršuta oznakom izvornosti jamstvo očuvanja tradicije; i da ujedno ovakav model zaštite i tržišne valorizacije istarskog pršuta najbolje može promovirati istarske proizvođače, istarski teritorij i istarsku regiju, a pritom mislim na povijesnu Istru, na Istru bez granica. Uvjeren sam da će proizvođači istarskog pršuta, i sadašnji i budući, znati iskoristiti ovaj, u marketinškom smislu riječi, povijesni trenutak". (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter