EU priskače u pomoć BiH i Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrnaest zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, priskočilo je u pomoć Bosni i Hercegovini te Srbiji koje su pogođene teškim poplavama, objavila je u subotu Europska komisija koja koordinira pomoć u opremi, a također šalje i stručnjake za civilnu zaštitu.

Povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva je kazala da se 14 zemalja odazvalo pozivima za pomoć koje su uputili Sarajevo i Beograd. "Nastavit ćemo pomagati našim susjedima koliko dugo bude potrebno", kazala je Georgieva.

Helikopteri i čamci za pomoć u evakuaciji te lijekovi i hrana na putu su za BiH gdje je u nevremenu živote dosad izgubilo 11 ljudi, priopćila je Komisija. U Sarajevo će biti upućene i crpke za vodu, šatori, generatori i pročišćivači za vodu. Srbija za sada službeno broji tri žrtve teških poplava. Tamo će stručnjaci EU-a, te čamci i crpke stići u nedjelju.

Uz Hrvatsku, pozivima za pomoć odazvale su se i Njemačka, Austrija, Slovenija, Luksemburg, Slovačka, Belgija, Bugarska, Francuska, Češka, Velika Britanija, Estonija, Litva i Latvija.

Srbija: Evakuacija u Obrenovcu, Sava prijeti Šapcu

Obrenovac je i dalje najkritičnije od svih poplavljenih mjesta u Srbiji, evakuacija je u tijeku, a do 14 sati samo je helikopterski tim MUP-a Srbije sa četiri letjelice evakuirao više od 1.200 Obrenovčana, a evakuacija se nastavlja i čamcima.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić ranije je izjavio da ne želi govoriti o broju žrtava dok traje akcija spašavanja i evakuacije, ali mediji nagađaju da su poplave u Obrenovcu odnijele dosta žrtava jer stanovnici nisu napustili svoje domove, pa mediji emitiraju zapovijed stožera da se ljudi ne protive evakuaciji.

Preventivno je počelo i iseljavanje mještana mjesta Barič nizvodno od Obrenovca, a u Beogradu je organiziran prihvatni centar kroz koji prolaze svi evakuirani i nakon evidentiranja se preusmjeravaju u sportske centre, studentske domove.

Rijeka Kolubara, koja je jutros probila nasip u dužini od stotinak metara, poplavila je površinski ugljenokop s kojeg se opskrbljuje termoelektrana Nikola Tesla čiji je blok A preventivno zatvoren. Ova termoelektrana proizvodi električnu energiju za oko 54 posto potrošača u Srbiji. Opskrba zasad nije ugrožena, ali je upućen apel za štednju i gradska vlast u Beogradu je odlučila djelomice reducirati javnu rasvjetu.

U Šapcu su, nakon nasipa od vreća s pijeskom koje je oko 6.000 dragovoljaca postavilo tijekom noći, uvedene dodatne mjere zaštite jer se večeras očekuje prvi poplavni val koji dolazi rijekom Savom i iz Bosne i Hrvatske.

Uz veliku solidarnost svih građana Srbije i angažiranje volonterskih timova Crvenog križa i brojnih organizacija, pomoć stiže i uz Europe i zemalja regije, a na terenu su još od jučer spasilački timovi iz Rusije i Bugarske, koji su prvi pritekli u pomoć.

Ruska Federacija poslala je tim od 76 stručnjaka s opremom, dva specijalna vozila, 10 čamaca i humanitarnu pomoć, iz Slovenije je stigao 19-eročlani tim civilne zaštite za spašavanje s crpkama visokog kapaciteta,  a angažirani su na crpljenju vode u termoelektrani Obrenovac. Bugarska je uputila specijalizirana vatrogasna vozila i vozila opremljena crpkama za ispumpavanje vode, dva motorna čamca za spašavanje.

Iz Hrvatske su stigla dva tima - za prečišćavanje vode i tim sa crpkama visokog kapaciteta, a Sjedinjene Države su posredstvom veleposlanstva u Beogradu donirale 100.000 dolara. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter