EU priprema nove sankcije protiv Rusije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija priprema Rusiji uvođenje zabrane putovanja, zamrzavanje imovine i druga ograničenja zbog toga što je propustila pridonijeti smanjenju napetosti na Krimu, priopćili su u ponedjeljak dužnosnici u Bruxellesu, a prenosi Reuters.

Iako se službena odluka o uvođenju sankcija očekuje na sastanku šefova diplomacija EU-a 17. ožujka, pripreme za uvođenje mjera su već započele.

"Nema naznaka da Rusija radi na ublažavanju krize na Krimu i EU možda neće imati nikakvog drugog izbora već smjesta uvesti zabranu putovanja, zamrznuti imovinu i odgoditi summit EU-Rusija", pojasnio je dužnosnik.

Na prošlotjednom summitu Unije, lideri su se dogovorili o procesu povećanja pritiska na Rusiju u tri faze, počevši s odgodom pregovora o viznom režimu i novom sporazumu o ulaganju. Čelnici su tada poručili da Rusija mora početi pregovore s ukrajinskom prijelaznom vladom o rješavanju krize "u sljedećih nekoliko dana" ili će se suočiti s dodatnim sankcijama. Radi se o mjerama koje se upravo pripremaju jer izvješća s terena govore da Rusija ništa ne poduzima na smanjenju napetosti na Krimu.

Glasnogovornica EU-a je kazala da za sada nema točnog datuma uvođenja dodatnih sankcija, ali da se na njima radi.

"Ne mogu ovog trenutka potvrditi nikakav precizan vremenski okvir, ali mogu potvrditi da su pripremne radnje počele", rekla je Maja Kocijančić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter