EU prijeti SAD-u suspenzijom razmjene podataka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bruxelles je zaprijetio da će suspendirati dva sporazuma o razmjeni podataka sa Sjedinjenim Državama nakon što je otkriveno da američke obavještajne službe špijuniraju europske građane i veleposlanstva, prenose europski mediji.

Kako prenosi Financial Times, povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem poručila je u pismu visokim američkim dužnosnicima da će biti prisiljena suspendirati sporazume koji američkim vlastima omogućuju pristup podacima o europskim financijskim transakcijama i putnicima u zračnom prometu ako SAD ne dokaže da poštuje europske propise o sigurnosti podataka.

"Prolazimo kroz delikatan trenutak u našim odnosima sa Sjedinjenim Državama, našim najvećim saveznikom. Uzajamno povjerenje ozbiljno je narušeno i očekujem da SAD učini sve što može kako bi ga povratio", kaže se u pismu upućenom Janet Napolitano, ministrici za domovinsku sigurnost, i Davidu Cohenu, podtajniku za terorizam i financijsko-obavještajne djelatnosti u ministarstvu financija.

"Ako ne dokažete koristi programa praćenja financiranja terorista i podataka o putnicima u zračnom prometu za naše građane i činjenicu da ih se provodi uz puno poštivanje zakona... bit ću prisiljena razmotriti postoje li i dalje uvjeti za njihovu primjenu", poručuje Malmstroem.

Washington je, ne bi li umirio Europljane, predložio razgovore o "prikupljanju i nadzoru obavještajnih podataka i pitanjima privatnosti i zaštite podataka" paralelno s pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Malmstroemini stručnjaci otputovat će idući tjedan u Washington kako bi proveli reviziju sporazuma. Ako otkriju bilo kakvo kršenje europskih sigurnosnih pravila, sporazumi će biti odmah suspendirani, rekao je jedan europski dužnosnik.

Komisija ima ovlast za to bez odobrenja država članica. Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u četvrtak u neobvezujućoj rezoluciji na suspenziju dvaju sporazuma o razmjeni podataka sa SAD-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter