EU prihvatio početak pregovora sa Srbijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici EU-a završili su u petak sastanak na vrhu prihvaćanjem početka pregovora sa Srbijom te raspravom o vanjskopolitičkim temama, i potvrdili da ostaju i dalje otvoreni za tješnju suradnju s Ukrajinom, koja je prošli mjesec odbila potpisati sporazume s Unijom i okrenula se Rusiji.

Šefovi država ili vlada 28 zemalja članica potvrdili su zaključke o proširenju koje su ranije ovog tjedna usvojili ministri vanjskih poslova. Oni su zaključili da Srbija započne pregovore u siječnju, a predstojeće grčko predsjedništvo najavilo je da će se prva međuvladina konferencija održati 21. siječnja.

Albaniji je obećano da će dobiti kandidatski status do lipnja sljedeće godine ako nastavi sa sadašnjim reformskim naporima.

EU je istaknuo da od Srbije očekuje da nastavi s "vidljivim i održivim poboljšanjem odnosa s Kosovom" te da taj proces "treba dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno obvezujućeg sporazuma do kraja pregovaračkog procesa".

Pregovarački okvir sadrži cijeli niz osigurača kojim se Unija osigurala kako bi u svakom trenutku mogla vršiti pritisak na Srbiju u pogledu odnosa s Kosovom, kao i u pogledu napretka u ključnim poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Čelnici EU-a izrazili su izrazili solidarnost s Ukrajincima koji prosvjeduju protiv odluke vlasti da ne potpiše sporazume s Unijom. "Danas smo svi potvrdili našu poruku o snažnoj podršci. Građani Ukrajine još jednom su pokazali koliko su svjesni povijesnog značenja europske ponude. U ime Europskog vijeća, mogu potvrditi da je naša ponuda o tješnjim političkim i trgovačkim vezama i dalje na stolu", rekao je nakon summita predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Čelnici EU-a kritizirali su u petak odluku bonitetne agencije Standard & Poor's da smanji kreditni rejting Europskoj Uniji, koja je donesena dok je u Bruxellesu trajao sastanak na vrhu.

"Države članice uvijek su, i za vrijeme financijske krize, uplaćivale u europski proračun i to na vrijeme", rekao je povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn, dodajući da po europskim ugovorima proračun EU-a ne može imati deficit ni dug.

"Analizu su napravili stručnjaci koji su svojedobno, prije bankarske krize, tvrdili da je sve u redu", rekao je belgijski premijer Elio di Rupo po završetku summita EU-a.

Standard & Poor's smanjio je u petak ocjenu Europskoj uniji s trostrukog "AAA", koja je najbolji mogući kreditni status, na "AA+". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter