EU poziva na trenutacno primirje u Gazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak na trenutacni prekid neprijateljstava u Izraelu i u Pojasu Gaze, rekavši da bi primirje bilo u svacijem interesu.

Ministri okupljeni u Bruxellesu pozivaju na žuran prekid neprijateljstava, podupiru napore Egipta i drugih sudionika za posredovanje te izražavaju zadovoljstvo misijom glavnog tajnika UN-a (Bana Ki-moona) u regiji, po zakljuccima s njihova sastanka.

"Trenutacni prekid neprijateljstava je u svacijem interesu, napose u prilikama nestabilnosti u regiji", dodaje se u tekstu.

Europski ministri odlucno osuduju raketne napade na Izrael iz Gaze koje Hamas i druge skupine moraju odmah prekinuti. Ne može biti opravdanja za namjerno gadanje nedužnih civila. Izrael ima pravo štititi svoje stanovništvo od takvih napada; zbog toga njegov odgovor mora biti razmjeran, dodaje se u tekstu.

Stanje kakvo vlada ovih dana dodatno zahtijeva da se promice rješenje dviju država koje bi objema stranama omogucilo da žive zajedno u miru i u sigurnosti, opetovali su ministri vanjskih poslova.

"Ovaj poziv nece pomoci da se patnje privedu kraju", rekla je celnica PLO-a Hanan Ahravi koja je pozvala medunarodnu zajednicu da zatraži od Izraela da zanemari svoje politicke i vojne ciljeve i poštuje potpisane ugovore i medunarodno pravo.

U izraelskim zracnim udarima na Pojas Gaze u ponedjeljak je poginulo više od 20 ljudi, cime se broj palestinskih žrtava u šest dana izraelske ofenzive popeo na 100, po medicinskim izvorima u Gazi. Ubijena su i tri Izraelca.

Njemacki ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, nazocan u Bruxellesu, treba u ponedjeljak navecer i u utorak posjetiti Izrael i palestinska podrucja, rekao je njegov glasnogovornik. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter