EU: Potpore za siromašne turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija intenzivno razmišlja o tome kako produljiti turisticku sezonu diljem Starog kontinenta, pa se ovoga tjedna kao jedna od ideja pojavila mogucnost pokretanja svojevrsnog "Erasmusa za turiste", po uzoru na uspješni europski program razmjene studenata.

Dok se u okviru tog programa dodjeljuju stipendije za razmjenu studenata i nastavnika medu visokim ucilištima, njegova turisticka inacica omogucavala bi da odredene kategorije ljudi dobiju potporu da bi otišle na odmor.

Prema pisanju portala EurActiv, dužnosnik Europske komisije zadužen za to pitanje pojasnio je da bi "mladi ljudi, te oni iznad 65 godina, osobe smanjene mobilnosti i niskih prihoda trebale dobivati neku vrstu potpore za odlazak na odmor u razdobljima niske sezone".

Europljani sa sjevera kontinenta mogli bi tako u jeku zime na jug, a stanovnici Sredozemlja za najtoplijih mjeseci na sjever. Portal navodi da ideja proizlazi iz španjolskog projekta koji je, poticanjem razmjene medu regijama, znacajno doprinio porastu turizma u niskoj sezoni.

EurActiv istice da europski ministri turizma žele potaknuti i druge projekte koji bi omogucili da turisti odlaze na odmor tijekom cijele godine, a ne da se sezona svodi na samo nekoliko mjeseci. Ta je inicijativa dio nove europske turisticke politike koja se uspostavlja nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Prema podacima koje je iznio portal, pozivajuci se na Europsku komisiju, turizam u EU-u stvara više od pet posto ukupnog Unijinog BDP-a, s oko 1,8 milijuna tvrtki koje zapošljavaju 5,2 posto ukupne europske radne snage, odnosno radi se o gotovo deset milijuna radnih mjesta.

EurActiv piše i o planovima da se utemelji europski opservatorij za turizam koji bi prikupljao detaljne podatke o turistickoj industriji i statisticki ih obradivao te tako pomagao operaterima u boljem planiranju.

Plan je navodno i da EU pregovara o turistickom partnerstvu sa zemljama izvan Unije, poput Kine, Brazila, Rusije i Indije, kako bi se turistima ponudili paketi koji bi ukljucivali posjet vecem broju zemalja EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter