EU: Porezni obveznici neće spašavati banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovarači Europskog parlamenta i država članica EU-a postigli su dogovor o direktivi o spašavanju i sanaciji banaka, prema kojoj će troškove sanacija banaka u poteškoćama snositi u prvom redu njihovi dioničari i vjerovnici, a ne porezni obveznici.

"Pozdravljam dogovor koji je noćas postignut između Europskog parlamenta i zemalja članica. To je odlučni korak prema dovršetku bankovne unije", izjavio je u četvrtak povjerenik za unutarnje tržište i financijske usluge Michel Barnier.

Taj zakon će se primjenjivati u svih 28 zemalja članica i predstavlja dio zakonske regulative na kojoj se u Europskoj uniji radi kako bi se stvorila rješenja za posljedice financijske i dužničke krize.

Direktiva predviđa da se kod spašavanja banaka od bankrota pristupi najprije unutarnjem spašavanjem tzv. "bail-in", što znači da će troškove u prvom redu snositi dioničari i vjerovnici banke, za razliku od vanjskog spašavanja "bail-out", kada su banke spašavane novcem iz državnih proračuna zbog čega zemlje članice imaju velike proračunske deficite.

Direktiva predviđa da bankovni polozi budu osigurani do iznosa od 100.000 eura, a veći iznosi također će se moći koristiti za spašavanje banaka, ali tek nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti. Sustav "bail-in" počet će se primjenjivati od početak 2016. godine.

Države članice morat će uspostaviti nacionalne fondove za spašavanje banaka, koje će financirati same banke. U roku 10 godina ti bi fondovi trebali imati na raspolaganju 1 posto iznosa od osiguranih štednih pologa. Postignuti dogovor treba još dovršiti na tehničkoj razini i potrebno je da ga formalno prihvati Vijeće EU-a te Europski parlamenta na plenarnoj sjednici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter