EU-parlamentarci kritizirali Slovence zbog Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska politika prema Hrvatskoj naišla je jučer na oštre kritike dijela europskih parlamentaraca koji inzistiraju na tome da naši susjedi na vrijeme ratificiraju hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin nepopustljivo je, pak, branio slovensku poziciju prema Hrvatskoj zbog čega je polemizirao s nekoliko kolega.

- Mislim da je uistinu tragično da se Slovenija, kao prijateljska, susjedna zemlja, nađe u poziciji da bude zadnja koja će ratificirati ugovor. Od vitalnog je interesa za Sloveniju da Hrvatska bude članica EU-a. Dođe li do blokade, tu nitko neće biti pobjednik, ni Slovenija, ni Hrvatska ni EU, poručio je u raspravi češki socijaldemokrat Libor Rouček, podsjetivši Slovence da su se oni, tijekom pristupanja Uniji, sporili s Italijom, koja je u to vrijeme već bila članica.

- Da se Italija tada ponašala nekonstruktivno, danas možda ne bismo razgovarali o Hrvatskoj, nego o Sloveniji, kazao je Rouček.

- Ne vidim koji bi član slovenskog parlamenta glasao za ratifikaciju ako se ti preduvjeti ne ispune. Nije vrijeme za emotivni, nego za racionalni pristup, istaknuo je slovenski europarlamentarac. 

Uslijedile su žustre replike Kacinu. Njemački demokršćanin, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Elmar Brok, upozorio je Sloveniju da se ne bi trebala koristiti vetom.

- Shvaćam da obje strane trebaju naći rješenje, ali to ne znači da država članica koja ima pravo veta može reći da ona druga mora učiniti ono što mi hoćemo. Treba doći do dogovora na ravnopravnoj osnovi, a ne da država članica koristi pravo veta da bi onoga drugog svukla do gola, kazao je Brok. U polemiku se uključio i Bernd Posselt, zastupnik bavarskog CDU-a, koji je kasnije, u izjavi novinarima, bio još izravniji.

- Ako Slovenija postane prepreka za pravodoban ulazak Hrvatske, to će nas jako naljutiti. Ne želimo prihvatiti da zemlja članica zbog unutarnjih problema blokira važno europsko pitanje, kao što je ulazak Hrvatske, upozorio je Posselt. (D. CIGLENEČKI, I. FRLAN/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter