EU otkazao sastanak s Janukovicem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija otkazala je posjet Bruxellesu ukrajinskog predsjednika Viktora Janukovica, dogovoren za cetvrtak, objavila je u utorak Europska komisija koja želi pricekati razvoj dogadaja nakon prijeporne sudske presude izrecene oporbenoj celnici Juliji Timošenko.

Predsjednik Janukovic trebao je u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom Vijeca EU-a Hermanom Van Rompuyom i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Posjet je odgoden za dan kada uvjeti budu povoljniji za napredak u bilatarelnim odnosima", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica EK-a i naglasila da posjet nije otkazan vec "vec odgoden sine die".

EU se želi uvjeriti da je Ukrajina napredovala u podrucju vladavine prava i neovisnosti pravosuda. Europski izvori kazali su u petak za AFP da nakon osude bivše premijerke Timošenko Bruxelles od Janukovica ocekuje donošenje "konkretnih" mjera za jacanje pravne države.

Prvostupanjski sud u Kijevu prošlog je utorka osudio Timošenko na sedmogodišnju kaznu zatvora i placanje odštete od 200 milijuna dolara zbog sklapanja ugovora o kupnji ruskog plina što je bilo, prema ocjeni sudaca, zloporaba njezinih ovlasti. Obrana bivše premijerke najavila je žalbu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter