EU oštro osudio izraelsku kolonizaciju Zapadne obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Bruxellesu donijeli su u ponedjeljak deklaraciju u kojoj oštro kritiziraju izraelsku politiku gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te osuduju ekstremizam i nasilje naseljenika.

Politika kolonizacije Zapadne obale mogla bi biti zapreka postojanju dviju država, izraelske i palestinske, koje bi živjele jedna pokraj druge, istice EU u priopcenju. EU napose osuduje ubrzavanje politike gradnje židovskih naselja nakon isteka moratorija na kolonizaciju u 2010.

EU takoder kritizira cinjenicu da je vlada Benjamina Netanyahua odlucila židovske naseljenike iz Migrona, na Zapadnoj obali, smjestiti na palestinskim privatnim posjedima. Europljani su osudili i uništavanje palestinskih kuca u istocnom Jeruzalemu.

Životni uvjeti Palestinaca se pogoršavaju u dijelu Zapadne obale kojim upravlja Izrael, izrazio je žaljenje EU, koji je pored toga zabrinut zbog ozbiljnih ogranicenja koje su Izraelci nametnuli Palestinskoj samoupravi u promicanju gospodarskog razvoja okupirane Zapadne obale.

Politika kolonizacije palestinskog teritorija je nezakonita po medunarodnom pravu, podsjeca EU koji kaže da ne priznaje nikakve izmjene granice prije rata 1967., pa i u Jeruzalemu, osim ako se tako ne dogovore obje strane.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je europsku deklaraciju koja, isticu, obuhvaca dug popis tvrdnji i kritika utemeljenih na pristranom, neobjektivnom i jednostranom uvidu u stvarno stanje na terenu. "Takav javni prikaz ne pridonosi napretku mirovnog procesa", izražava se žaljenje u izraelskom priopcenju.

Izravni pregovori Izraela i Palestinaca zapeli su u rujnu 2010. zbog odbijanja Netanyahuove vlade da produlju moratorij na kolonizaciju Zapadne obale.

Palestinska oslobodilacka organizacija (PLO) pohvalila je pak stajalište EU-a kao veoma iscrpno i politicki odgovorno.


Podijeli: Facebook Twiter