EU od Malte traži da primi skupinu imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija u utorak je od vlasti u La Valetti zatražila da primi skupinu od 102 afrička imigranta s tankera registriranog u Liberiji koji ih je ukrcao, a malteške vlasti jučer su ih odbile, očekujući da se vrate prema libijskoj obali.

EU je osudio takvu odluku malteških vlasti istaknuvši kako se ona protivi međunarodnom zakonu.

"Riječ je o humanitarnoj obvezi. Malteške vlasti trebaju dopustiti imigrantima da se iskrcaju" na njihov teritorij, stoji u priopćenju povjerenice za vanjske poslove, Cecilije Malmstroem. "Vratiti brod prema Libiji bilo bi protivno međunarodnom zakonu", rekla je.

Malta je u nedjelju prihvatila skupinu od 120 imigranata, no u ponedjeljak je odbila primiti drugu skupinu pristiglu tankerom registriranom u Liberiji.

Malmstroem je istaknula kako je kapetan tankera koji je ukrcao imigrante, a među njima su četiri trudnice, jedna ozlijeđena žena i petomjesečna beba, poslao zahtjev za "hitnom liječničkom pomoći ozlijeđenoj ženi koju treba odmah hospitalizirati".

"EU traži od malteških vlasti iskrcavanje imigranata što je prije moguće, jer je od ključne važnnosti spasiti njihove živote", stoji u priopćenju.

Tanker registriran u Liberiji ukrcao je 102 osobe 45 nautičkih milja od libijske obale, ali u ponedjeljak ga je ispred malteških teritorijalnih voda zaustavio malteški brod, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter