EU nudi placu od 4.200 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetna placa iznosi 4.200 eura mjesecno neto. Zajamceno je 27 dana godišnjeg odmora, besplatna škola za djecu do 18 godina, vrhunsko zdravstveno osiguranje. U sustavu nema nazadovanja, može se ici samo naprijed, prema bolje placenim radnim mjestima. Takav prihod u starim danima jamci više nego pristojnu mirovinu.

Zvuci kao posao iz snova, ali da bi se došlo do takvoga posla, treba proci sito i rešeto. Rijec je o radnim mjestima u institucijama Europske unije koja se ubrzano otvaraju i hrvatskim državljanima, konkretno o uvjetima natjecaja za prevoditelje, konferencijske prevoditelje i pravnike lingviste.

Kako doci do posla u Europskoj uniji, kakvi se testovi polažu, a kakve kvalifikacije traže objašnjavali su strucnjaci iz tvrtke Arboreus Online Training Services na seminaru "Kako se zaposliti u EU institucijama" održanom u srijedu. Andras Baneth, strucnjak za zapošljavanje u institucijama EU-a, objasnio je koje i kakve stepenice treba savladati ne bi li se dobio posao u, primjerice, Europskoj komisiji.

Prva je faza predselekcijski test, a rijec je zapravo o tri kratka testa. Prvi je test apstraktnog mišljenja, a nakon toga polaže se nešto što bi se moglo nazvati brojcano-matematickim testom. Treci je tekst "razumijem što citam". Sljedeca je faza strucno testiranje koje ovisi o samom natjecaju.

Prolazak i tih testova ne znaci radno mjesto, tek jamci dolazak na listu onih koje se može zvati za posao, a taj poziv znaci svladavanje i posljednje stepenice, a to je klasicni intervju za posao.

Pocetna placa od 4.200 eura u Bruxellesu osigurava solidan život obitelji, pojasnio je Baneth koji je i sam svojedobno radio u Europskoj komisiji i živi u Bruxellesu sa suprugom i dvoje djece. Rijec je placi koja je 40-ak posto iznad belgijskoga prosjeka, a zaposlenici EU institucija uživaju i porezne olakšice. Tko se preseli u Belgiju u prvoj je godini osloboden PDV-a što mnogima olakšava kupnju automobila ili opreme za stan, a službenici EU-a placaju niže poreze negoli Belgijanci. (T. PONOŠ/NL)

Raspisan prvi natjecaj
Prošloga je tjedna raspisan prvi natjecaj, tzv. lingvisticki natjecaj, a traži se 70 prevoditelja, 35 konferencijskih prevoditelja i 47 pravnika lingvista. Kandidati, osim hrvatskog jezika, moraju znati barem dva službena jezika u EU, od kojih jedan mora biti engleski, francuski ili njemacki.


Podijeli: Facebook Twiter