EU novcem obnavljaju se Riječki gat i luka Valdibora

Sanja Labinjan, Patrizia Bosich, Viviana Benussi i Massimiliano Angelotti (M. MIJOŠEK)
Sanja Labinjan, Patrizia Bosich, Viviana Benussi i Massimiliano Angelotti (M. MIJOŠEK)

U utorak je u Puli počeo dvodnevni, peti po redu sastanak sudionika europskog projekta EA SEA - WAY (Europe-Adriatic SEA - WAY) koji se provodi u okviru programa IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007. - 2013. Projekt u kojem sudjeluje 19 partnera iz osam članica EU-a vrijedan je 6.657.204 eura, od čega Istarskoj županiji pripada 467.862 eura. Najznačajnije aktivnosti koje će Županija ostvariti tim novcem su izrada i usvajanje Strateškog programa razvoja putničkog prometa IŽ-a i propadajućeg akcijskog plana, obnova lučke infrastrukture Riječkog gata u Puli, kao i u luci Valdibora u Rovinju, napomenula je Patrizia Bosich, pročelnica Županijskog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove. Vrijednost građevinskih radova u Puli iznosi milijun i pol, a onih u Rovinju 889 tisuća kuna.

- Nastavljamo s uređenjem prometnice Riječki gat - Veli vrh, a upravo traje gradnja i 20-ak metara obale uz gat. U Rovinju djelomično saniramo obalni zid u luci Valdibora. Projekt završava iduće veljače, međutim, radovi su ugovoreni, što znači da bi morali završiti do kraja ove godine. Radi se brzo, pa se nadam da će završiti ranije i u Puli i u Rovinju, kazala je Bosich.

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi rekla je da se ovim projektom kani unaprijediti mobilnost putnika na Jadranu i u zaleđu, i to razvojem novih prekograničnih, održivih i integriranih usluga prijevoza te poboljšanjem odgovarajuće infrastrukture.

- Ukoliko bi se stvorila povoljna infrastruktura, omogućila bi se mobilnost ne samo putnika, nego i roba na dvama stranama Jadrana, čime bi se rasteretio cestovni promet, rekla je Benussi.

Sudionici sastanka, predstavnici partnera iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Slovenije, BiH, Albanije i Grčke,  predstavili su rezultate svojih projekata te razgovarali o mogućnostima financiranja projekata iz programa prekogranične i transnacionalne suradnje EU-a u programskom razdoblju 2014. - 2020.

Predstavnici regije Friuli Venezia Giulia, IŽ-a, Zračne luke Pula te pulske Lučke uprave govorili su o uspješnim projektima sufinanciranim sredstvima EU-a u sektoru putničkog prometa, a koji su temelj za nove zajedničke projekte partnera u Jadransko-jonskoj regiji. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter