EU novcem gradit će se vrtići u Ližnjanu i u Jadreškima

Stara škola u Jadreškima prenamijenit će se u vrtić
Stara škola u Jadreškima prenamijenit će se u vrtić

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ližnjana donijete su odluke o gradnji vrtića na općinskoj parceli od 1.767 kvadrata u Ližnjanu, na području sadašnjeg dječjeg igrališta, te o rekonstrukciji zgrade bivše škole u Jadreškima, gdje bi bili podružnica ližnjanskog vrtića i prostorije mjesnog odbora. Vijećnici su dali suglasnost za izgradnju i opremanje središnjeg vrtića i jaslica u Ližnjanu, što će koštati 8,1 milijun kuna.

Za Jadreške oko 4 milijuna kuna

Te će prostore koristiti Dječji vrtić Bubamara kojemu će, s druge strane, Općina odobriti jamstvo za kredit od 3,9 milijuna kuna za rekonstrukciju i opremanje zgrade u Jadreškima. Oba projekta će se kandidirati za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (mjera 7.4.).

Ližnjanski načelnik Marko Ravnić kaže da se vrtić neće kreditno zaduživati niti će početi gradnja prije nego što projekti budu odobreni. Iako se objava natječaja očekuje ovaj mjesec, mogla bi ipak doći u pitanje s obzirom na krizu vlasti u državi i moguće nove izbore, što bi moglo znatno produljiti cijelu proceduru.

Projekt uređenja ruinirane zgrade u Jadreškima, u kojoj se nastava ne odvija više od desetljeća, izradila je pulska tvrtka ARH.2000. Građevina ima jednu podzemnu i dvije nadzemne etaže. Nakon rekonstrukcije u podrumskoj etaži bit će kotlovnica, a u prizemlju će se smjestiti vrtićka i jaslička skupina s ukupno 32 djece. Na prvom, pak, katu, bit će prostorije Mjesnog odbora, poslovni prostori i jedna stambena jedinica. Investitor, Dječji vrtići Bubamara, rekonstruirat će postojeću građevinu te promijeniti sve međukatne konstrukcije i izgraditi nove vanjske stepenice, stoji u projektu. Procijenjena vrijednost rekonstrukcije i opremanje cijelog prostora procjenjuje se na 3,7 milijuna kuna, dok priprema dokumentacije košta 189,4 tisuće kuna.

Mogućnost cjelodnevnog boravka djece

Obrazlažući odluku, predsjednik Općinskog vijeća Saša Škrinjar navodi da će se realizacijom ovog projekta kapacitet predškolskih ustanova na području općine povećati te će se osigurati kvalitetnije provođenje programa odgoja i obrazovanja u predškolskom odgoju.

- Osim toga, poboljšat će se uvjeti rada i boravka. Vrtić će pružiti mogućnost cjelodnevnog boravka djece u trajanju od 7 do 10 sati dnevno. Radno vrijeme vrtića bit će od 6.30 do 16.30 sati, napominje Škrinjar.

Na području općine Ližnjan danas djeluje jedna ustanova predškolskog odgoja, Dječji vrtić Bubamara, organiziran u dvije jedinice u naseljima Ližnjan i Šišan. Objekt u Ližnjanu prostire se na 80 kvadrata zatvorenog, te 200 kvadrata otvorenog prostora. U Šišanu pak vrtić djeluje na 120 kvadrata zatvorenog, te 300 kvadrata otvorenog prostora.

U novom vrtiću tri skupine djece

Ingrid Nikšić, ravnateljica Bubamare, pozdravlja općinsku odluku koja se, kako kaže, očekuje godinama.

- Godinama čekamo vrtić, a najviše jaslice jer su roditelji primorani odvoditi djecu u ustanove u drugim općinama: u Medulinu, Škatarima i u Puli. Osim izgradnje novog vrtića u Ližnjanu, ovim projektom dobili bismo podružnicu u Jadreškima, a ostao bi i vrtić u Šišanu s 20-ak polaznika, veli Nikšić.

Navodi da će se novi vrtić, ukoliko sredstva budu odobrena, graditi na tzv. RTL-ovom igralištu, na zelenoj površini s igralima koja je donirala poznata TV kuća.

- U novom vrtiću bile bi tri skupine djece, među kojima jedna jaslička. Sada u Ližnjanu i Šišanu imamo 50-ak polaznika, a nakon uređenja novih prostora bilo bi ih dvostruko više, stotinjak, navodi ravnateljica.

Pokrivena većina potreba

- Ukoliko bi se projekt realizirao, bila bi pokrivena većina potreba, ali ne u potpunosti jer bi dio jasličaraca ostao izvan ustanove. Naime, po pedagoškim standardima u jednoj skupini jasličke dobi (od 1 do 3 godine) smije biti najviše 14 djece. Drago nam je što je netko počeo rješavati ovaj vrlo ozbiljan problem u našoj općini i nadamo se da će se realizirati, veli ravnateljica vrtića Ingrid Nikšić.

Oba vrtića pohađa 51 dijete

U posljednjih pet godina ustanovu su pohađala 273 polaznika. Potreba za novim vrtićima, kao i jaslicama, nastala je kao posljedica kontinuiranog povećanja broja stanovnika. Prema popisu iz 1991., na području Općine Ližnjan bio je 2.371 stanovnik, a prema zadnjem popisu, onom iz 2011., 3.965., što je povećanje od 67,2 posto. To pokazuje da je planirani projekt od posebnog značaja za lokalno stanovništvo, objašnjava Škrinjar. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter