EU-novac za istarsko poduzetništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu 22 odobrena projekta koja su dobila zeleno svjetlo i odabrana su na natjecaju u sklopu Operativnog programa prekogranicne suradnje Slovenija-Hrvatska, cak je šest istarskih projekata vrijednih ukupno 1,2 milijuna eura.

Na prezentaciji projekata ciji su nositelji, uz partnere, Istarska županija, Istarska razvojna agencija, gradovi Pula, Buzet, Umag, AZRI te Centar za inkluziju i podršku u zajednici, receno je da se novim projektima potice razvoj poduzetništva i inovacija, zaštita okoliša te društvena integracija.

Istarski župan Ivan Jakovcic tom je prigodom pohvalio sve vecu spremnost opcina i gradova za apliciranje i konkuriranje za europska sredstva te dodao da i putem odabranih projekata Istarska županija dokazuje svoje opredjeljenje za korištenje europskog novca.

Direktor IDA-e Darko Lorencin pojasnio je da ce ta županijska agencija putem tri odobrena projekta ("Interino", "Mladiekoin" i "Slohra Globalnet") dobiti 204 tisuce eura bespovratnih IPA sredstava. Po njegovim rijecima, prioriteti su edukacija poduzetnika, poticanje konkurentnosti, izvoza i inovacija te uspostava medunarodne e-ucionice i medunarodne inovativne škole.

U sklopu projekta "Diva" u kojem uz Istarsku županiju sudjeluju gradovi Pula, Umag i Buzet, planira se sanacija pet divljih deponija te podizanje svijesti o njihovoj štetnosti. Županijski procelnik za održivi razvoj Josip Zidaric pojasnio je da u Istri postoji oko 300 ilegalnih odlagališta, a putem projekta, za što ce se dobiti 96 tisuca eura bespovratnih sredstava, sanirat ce se deponij Valmarin u Puli.

Zamjenik umaškog gradonacelnika Veljko Ivancic naglasio je da ce dobivenim sredstvima izraditi studiju sanacije odlagališta Štrika na podrucju Umaga, a u planu je i pošumljavanje cijele lokacije te izrada glavnog izvedbenog projekta nove lokacije za odlaganje otpadnog gradevinskog materijala.

Buzetski gradonacelnik Valter Flego dodao je da ce se na podrucju Buzeta sanirati dva odlagališta te da su zbog sve veceg korištenja EU-fondova, zaposlili osobu koja radi na izradi projekata.

Agencija za ruralni razvoj je za kandidirani projekt "Apro" dobila cak 353.551 euro nepovratnog EU-novca kojim se planira izgradnja staje za nukleus stado na Gortanovom brijegu pored Pazina a koja ce se nalaziti u sklopu Centra za regionalno-ruralni razvoj i zaštitu biološke raznolikosti Istre. Kako je pojasnio Gordan Šubara iz AZRI-ja, u planu je i zaštita te uzgoj izvornih pasmina kao što su istarsko govedo, koza, ovca i magarac.

U sklopu projekta "PTO" koji je kandidirao Centar za inkluziju planira se poboljšanje kvalitete življenja osoba s posebnim potrebama, unaprjedenje njihove socijalizacije te mentalnog i fizickog zdravlja. U sklopu tog projekta iz IPA fonda dobiveno je 48 tisuca eura.

Vršitelj dužnosti procelnika za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan naglasio je da su na natjecajni poziv stigle183 prijava što, dodao je, govori o velikom zanimanju za sudjelovanje u projektima prekogranicne suradnje kao i o dobroj povezanosti partnera u pogranicnom prostoru.

Pulska dogradonacelnica Vera Radolovic rekla je da je nužno da gradovi i opcine budu što spremniji za korištenje strukturnih fondova jer ce Hrvatska samo u prve dvije godine clanstva iz tih fondova na raspolaganju imati cak 3,5 milijardi eura.


Podijeli: Facebook Twiter