EU: Nasilje u Egiptu ne može se opravdati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici Europske unije Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy u nedjelju su egipatsku vladu upozorili da će EU preispitati odnose s tom zemljom ako se nasilje ne zaustavi, a posebno odgovornom drže privremenu vladu i vojsku, doznaje se iz priopćenja Europske komisije.

"U suradnji s međunarodnim i regionalnim partnerima, EU će i dalje biti čvrsto angažiran na promicanju zaustavljanja nasilja, obnove političkog dijaloga i povratka demokratskom procesu. S tim ciljem, EU će zajedno sa svojim članicama u sljedećih nekoliko dana hitno preispitati svoje odnose s Egiptom i usvojiti mjere za ispunjenje tog cilja", piše u priopćenju predsjednika Europske komisije Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Rompuya.

"I dok bi svi trebali pokazati maksimalnu suzdržanost, ističemo posebnu odgovornost privremenih vlasti i vojske u zaustavljanju nasilja. Nasilje i ubijanje zadnjih nekoliko dana ne može se opravdati ili zanemariti. Ljudska se prava moraju poštivati, a politički zatvorenici moraju biti pušteni", dodaje se u priopćenju.

Barroso i Rompuy poručili su da "nema alternative dijalogu" i da sve egipatske političke snage moraju biti predane demokratskoj budućnosti zemlje i političkom procesu koji bi trebao rezultirati izborima i uspostavom civilne vlade.

"To je privremena vlada i obećala kada je preuzela vlast. Egipatska vojska mora poštivati i poduprijeti takav politički proces", poručuju u priopćenju. Izražavaju žaljenje što su međunarodni napori i prijedlozi o "gradnji mostova i uključivanja svih strana u politički proces" odbačeni, a umjesto toga je odabrana konfrontacija, no taj put "neće uspjeti" i "ključno je da nasilje smjesta prestane". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter