EU nalozi: Uhićene 24 osobe, 3 iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nešto više od 24 sata od početka primjene europskih uhidbenih naloga na teritoriju Hrvatske policija je uspjela uhititi 24 tražene osobe. Još šest ih je locirano, no zasad nisu lišene slobode.

Među uhićenima nije Josip Perković, bivši čelnik tajnih službi, iako je uhidbeni nalog i za njega policija zaprimila tijekom ponedjeljka.

- Josipa Perkovića nećemo hapsiti budući da se na njega Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije ne odnosi. Kazneno djelo što mu je stavljeno na teret počinjeno je prije 2002. godine, rekao je jučer Vlado Dominić, ravnatelj policije.

Prema njegovim riječima u Hrvatsku su do sada stigla 84 europska uhidbena naloga od kojih 19 za sada neće moći biti realizirani budući da su izdani zbog kaznenih djela počinjenih prije 2002.. To znači da hrvatski policajci moraju postupati u još 65 slučajeva, a već prvih sati članstva u EU koje hrvatsku obvezuje na primjenu ovog naloga ušlo se u trag 28 osumnjičenih osoba.

Čak četiri naloga su realizirana na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske gdje su uhićene osobe tražene zbog krađa, lihvarenja, trgovine ljudima i ropstva. Nalozi za njih stigli su iz Italije i Njemačke. Dvoje članova zločinačke grupe traženih u EU pronašla je brodsko-posavska policija, a uspješni su bili i istarski policajci koji su locirali i uhitili tri osobe osumnjičene za prijevaru, krađu, krivotvorenje dokumenata i obiteljsko nasilje.

Uhićene se većinom sumnjiči za zlouporabu droge, prijevare, razbojništva, krijumčarenje oružja, krivotvorenje novca...

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju mogao bi požuriti izručenje Puljanina Milana Štifanića (42) iz nizozemskog zatvora u kojem se nalazi od veljače ove godine. Njegovo je izručenje zatražilo Ministarstvo pravosuđa još u ožujku. Štifanić je pobjegao iz Hrvatske prošle godine prije nego li je na riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora zbog krijumčarenja droge. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ, S. B. I.)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter