EU-milijuni za obnovu cesta i kanalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcine i gradovi koji imaju manje od deset tisuca stanovnika moci ce iskoristiti izdašna sredstva iz europskog fonda IPARD da bi izgradili ili obnovili kanalizaciju, sustave za procišcavanje otpadnih voda i lokalne ceste, uložili novac u toplane na biomasu te uredili protupožarne prosjeke kojima kroz šumu vatrogasna vozila dolaze do požarišta.

Ministarstvo poljoprivrede upravo je objavilo pravilnik koji propisuje tko, kako i koji iznos novca može dobiti za, primjerice, kupnju mehanizacije i opreme, za naknade za arhitekte i inženjere, studije izvedivosti, graditeljske radove i slicno. Projekti, koji moraju proci na natjecaju, financiraju se kombinacijom europskog i hrvatskog novca: sa 75 posto sudjeluje EU, ostatak daje Hrvatska.

Prema pravilniku, za ulaganje u nerazvrstane lokalne ceste i protupožarne prosjeke opcine i gradovi mogu dobiti najviše 405 tisuca eura. Žele li ulagati u sustav kanalizacije i pogone za procišcavanje otpadnih voda, mogu racunati na maksimalno 958 tisuca eura. Jednako toliko mogu dobiti i ako na natjecaj prijave projekt toplane na biomasu.

U planu za poljoprivredu i ruralni razvoj, Ministarstvo je još ranije pojasnilo zbog cega bi trebalo ulagati europski novac upravo u ove projekte. Naime, u nekim županijama do 28 posto kuca smještenih u ruralnim podrucjima nije spojeno na kanalizaciju, a 23 posto ruralnih kucanstava nema opskrbu tekucom vodom.

Nadalje, samo 18 posto lokalnih cesta je u dobrom stanju. Ulaganja u toplane na biomasu, smatra Ministarstvo, popravit ce, pak, u ruralnim podrucjima situaciju u javnim ustanovama, poput vrtica i škola, koje nisu spojene na središnji sustav grijanja. Uredenje protupožarnih prosjeka nužno je zbog šumskih požara koji su rizik za ruralna domacinstva i gospodarstvo.

Prema pravilniku, financiranjem ovih projekata iz IPARD-a, želi se unaprijediti uvjete života i rada u ruralnim podrucjima, smanjiti iseljavanje i potaknuti ljude da se vrate na selo.


Podijeli: Facebook Twiter