EU lani nenamjenski potrošio sedam milijardi eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija nenamjenski je potrošila gotovo sedam milijardi eura iz svog prošlogodišnjeg proračuna vrijednog 138,6 milijardi eura, po izvješću Europskog revizorskog suda, koje prenosi Financial Times.

Po procjeni, prošle je godine nenamjenski potrošeno 4,8 posto proračunskih sredstava, prema 3,9 posto 2011. Nepravilnosti se povećavaju već treću godinu zaredom, ističu revizori.

- To je važno zbog pritiska na nacionalne proračune širom Europske unije, rekao je novinarima predsjednik suda Vitor Caldeira. Budući da su nacionalni proračuni zbog krize prisiljeni rezati potrošnju, zahtjevi za novcem EU-a nastavili su se povećavati, po izvješću.

Nepravilnosti se kreću od potpora isplaćenih "pašnjacima" koji su zapravo bili šume do cesta koje su bile sagrađene ne vodeći računa o prometnim potrebama.

Ruralni razvoj, zaštita okoliša, ribarstvo i zdravlje imaju i dalje najviši postotak nepravilnosti od 7,9 posto, prema 7,7 posto 2011. Slijede regionalna politika, energetika i promet sa 6,8 posto. Najveći porast nepravilnosti utvrđen je u sektoru poljoprivrede, s 2,9 posto 2011. na 3,8 posto 2012.

Glasnogovornica Europske komisije Emer Traynor istaknula je da su nepravilnosti, unatoč povećanju, zadnjih godina "dosljedno ispod pet posto", dok su u prethodnom sedmogodišnjem proračunskom razdoblju bile dvoznamenkaste.

Prigovorila je također što sud nije u obzir uzeo "financijske korekcije", mjere koje Komisija poduzima da ispravi nepravilnosti, ponekad u istoj godini.

- Nepravilnosti se događaju kada milijune eura troše milijuni korisnika. Važno je ono što se čini kada ih se otkrije, kazala je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter