EU: Korejska kriza ne opravdava povlačenje diplomata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska je unija poručila Sjevernoj Koreji u srijedu da porast napetosti na Korejskom poluotoku ne opravdava povlačenje diplomata zemalja EU-a iz Pjongjanga.

Švedska, u ime EU-a, predala je u srijedu sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova odgovor na prošlotjedno upozorenje tamošnjih vlasti da ne mogu jamčiti sigurnost diplomatima poslije 10. travnja, objavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Unatoč postojećim napetostima, koje Sjeverna Koreja namjerno povisuje agresivnom retorikom, mi procjenjujemo da situacija na terenu ne opravdava evakuaciju ili premještaj europskih diplomatskih misija", kazala je Kocijančič.

Sedam zemalja EU-a ima veleposlanstva u Pjongjangu - Njemačka, Švedska, Britanija, Poljska, Češka, Bugarska i Rumunjska.

"EU još jednom poziva Sjevernu Koreju da se suzdrži od provokativnih akcija ili izjava i umjesto toga angažira se u traženju trajnog rješenja za denuklearizaciju Korejskog poluotoka putem dijaloga s međunarodnom zajednicom", kazala je Kocijančič. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter