EU-kartice važe u ugovornim ambulantama u Hrvatskoj

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Turisti koji dolaze u Hrvatsku i imaju uredno izdanu europsku karticu zdravstvenog osiguranja mogu se javiti u bilo koju ugovornu zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj gdje će im biti pružena sva potrebna neodgodiva zdravstvena zaštita. Važno je reći da europske kartice zdravstvenog osiguranja vrijede samo u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, piše u pojašnjenju HZZO-a nakon teksta u kojem smo objavili da će gosti koji imaju europske zdravstvene kartice morati platiti liječničku uslugu u turističkim ambulantama koje su sezonski otvorene u domovima zdravlja u Puli, Poreču, Labinu, Umagu i Rovinju te taj trošak naknadno refundirati kod svog osiguravatelja u matičnoj zemlji.

U HZZO-u također ističu da "turističke ambulante nisu ugovorne zdravstvene ustanove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jer ih po potrebi organizira lokalna samouprava u suradnji s turističkom zajednicom u pojedinom gradu ili mjestu tijekom turističke sezone te se stoga zdravstvene usluge pružene u tim ambulantama moraju osobno podmiriti".

Na taj problem ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić, kako je rekao, upozoravao je još prošle godine, a ni do danas nije riješeno pitanje važenja europskih zdravstvenih kartica u turističkim ambulantama. Međutim, dodaje, turisti s europskom karticom imaju pravo na sve ostale liječničke usluge kao i hrvatski građani u svim ostalim ugovorenim zdravstvenim ustanovama - u Hitnoj medicinskoj pomoći, u laboratorijima, kod specijalističkih usluga ili u ordinacijama opće medicine.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja na pitanje zbog čega turističke ambulante HZZO ne smatra ugovornim subjektom kaže da je jedno od glavnih obrazloženja bilo to što te ambulante rade sezonski, svega nekoliko mjeseci. Idući tjedan, najavljuje dr. Ivančić, na razini HZZO-a planira se sastanak na kojem bi se trebao naći prihvatljiv model kojim bi se to pitanje riješilo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter