EU-iskaznica nije zamjena za putno osiguranje

Europska zdravstvena iskaznica (D. Matić/CROPIX)
Europska zdravstvena iskaznica (D. Matić/CROPIX)

Uoči skijaške sezone povećan je broj zahtjeva za izdavanje zdravstvenih EU-iskaznica, potvrđuju nam u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Do petka Područna služba HZZO-a u Pazinu zaprimila ukupno 26.669 zahtjeva za Europskim karticama zdravstvenog osiguranja.

Kartica se, tvrde u Zavodu, dobije za oko osam dana od predaje zahtjeva koji se može poslati putem web stranice HZZO-a ili osobno u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta osiguranika. Po iskaznicu valja doći osobno, ali u bilo koji ured HZZO-a koji osiguranik sam odabere prilikom ispunjavanja zahtjeva. Kartica važi u pravilu godinu dana i za osiguranike je besplatna.

Sve osobe osigurane preko HZZO-a koje imaju EU-iskaznice imat će pokrivene troškove za pruženu neodgodivu zdravstvenu zaštitu ukoliko se za vrijeme svog privremenog boravka u nekoj od zemalja EU-a iznenada razbole, ozlijede ili dožive nesreću.

Riječ je o zaštiti koja se, prema liječničkoj procjeni, ne može odgoditi do planiranog povratka osiguranika u Hrvatsku, a pružena je u ugovornim zdravstvenim ustanovama. Osiguranik na temelju EU-kartice dobije uslugu, a troškovi se prebijaju među nositeljima osiguranja, dakle podmiruje ih HZZO.

EU-iskaznica ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove spašavanja pacijenta nakon nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno odnosno izgubljeno vlasništvo.

Stoga je preporučljivo uz zdravstvenu EU-karticu imati i odgovarajuće putno osiguranje, poručuju iz HZZO-a, posebno za zemlje Europskog ekonomskog prostora - Švicarsku, Island, Lihtenštajn i Norvešku u kojima još ne vrijede europski pravni propisi pa tako ni zdravstvene EU-kartice. Reciprocitetno, i državljani ovih četiriju zemalja osobno plaćaju zdravstvene usluge u zemljama EU-a. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter