EU i San Marino potpisali sporazum protiv porezne utaje

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Europska unija i San Marino potpisali su u utorak sporazum o razmjeni informacija kojom će ta minidržava okončati tradiciju čuvanja bankovne tajne, a u sklopu napora za suzbijanje utaje poreza.

San Marino, mala neovisna republika u gorju središnje Italije, isprva se odupirala zahtjevima za razmjenu podataka o bankovnim računima, ali ih je prihvatila pod pritiscima globalne borbe protiv porezne utaje. 

Švicarska i Liechtenstein ove su godine potpisali slične sporazume s Europskom unijom.

Prema sporazumu San Marino će od 2017. godine nadalje automatski razmjenjivati imena, adrese, identifikacijske porezne brojeve i datume rođenja stanovnika EU-a koji posjeduju račune u toj državici te druge financijske informacije. 

EU će San Marinu zauzvrat pružati informacije o vlasnicima računa, državljana San Marina.

- EU i San Marino pokazali su da je moguće poduzeti konkretnu akciju u borbi protiv porezne utaje, rekao je povjerenik Europske komisije za ekonomiju Pierre Moscovici priopćenjem kojim je proglašeno "ukidanje bankovne tajne između San Marina i EU".

Sporazum je sukladan međunarodnim standardima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji uređuju godišnju razmjenu informacija između vlada o računima pojedinaca i entiteta. 

Slične sporazume 28-člani blok upravo dovršava s još dvije europske minidržave, Andorom i Monakom. (Hina/dpa)


Podijeli: Facebook Twiter