EU-graničari štitit će granice država koje to ne mogu same?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere založio se jučer za nove mjere u zaštiti vanjskih granica Europske unije, koje bi značile da europski graničari mogu priskočiti u pomoć i štititi granicu one države članice koja nije u stanju to činiti sama.

Dolazeći na sastanak Vijeća, njemački ministar je istaknuo da Frontex, europska agencija za upravljanje vanjskom granicom, mora biti ojačan. De Maizier očekuje da Europska komisija u prosincu predstavi prijedlog koji bi omogućio da zadaću čuvanja vanjskih granica preuzme Frontex u slučajevima kada države članice taj zadatak ne ispunjavaju učinkovito.

Stroži Schengen

Frontex sada ima prvenstveno ulogu koordinatora nacionalnih graničnih službi, a svoje službenike može poslati na granicu samo na poziv i uz odobrenje države članice koje se to tiče. Stoga bi ovakvo rješenje bilo daleko iznad postojećih Frontexovih ovlasti, ali i zadiranje u suvereno pravo država da štite svoj dio vanjskih granica.

Ministri su raspravljali i o uvođenju privremenih kontrola na unutarnjim granicama, mjeri za kojom su, zbog izbjegličkog vala, posegnule neke članice Schengena. Takve kontrole, prema schengenskim pravilima, mogu trajati do šest mjeseci, što znači da će u nekim slučajevima taj rok isteći u ožujku. Stoga se EU želi pripremiti na način da se omogući produljenje tih kontrola, bude li potrebno, i nakon isteka šest mjeseci.

Ministri su se složili i oko razmjene podataka o putnicima u zračnom prometu (europski PNR – Passenger Name Record). Riječ je o podacima koje zrakoplovne kompanije već prikupljaju, poput imena, datuma putovanja, odredišta, kontakta, načina plaćanja karte, broja sjedala i slično. Te podatke kompanije će ubuduće prosljeđivati nadležnim tijelima država članica koje ih mogu obrađivati i međusobno razmjenjivati.

"Maskiranje" podataka

Podaci bi se čuvali ukupno pet godina, ali bi nakon šest mjeseci informacije koje izravno otkrivaju identitet putnika – kao što je ime ili kontakt – morale biti anonimizirane, odnosno "zamaskirane". Policijske ili druge službe i dalje bi im mogle pristupiti, ali uz prethodno pribavljenu odluku suda. (I. FRLAN GAŠPAROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter