EU-fondovima do novih mjesta u domovima za starije

Dom "Alfredo Štiglić" u Puli (arhiva)
Dom "Alfredo Štiglić" u Puli (arhiva)

Oko dvije tisuće osoba u ovom trenutku čeka na smještaj u neki od sedam domova za starije i nemoćne osobe na području Istre, a najduža je lista, na kojoj je 1.500 osoba, ona za ulazak u Dom "Alfredo Štiglić" u Puli.

Upravo je u najvećem istarskom gradu nedostatak institucionalne skrbi već godinama gorući problem - postoji samo jedan dom u kojem smještaj subvencionira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a može primiti tek 175 korisnika. Ne čudi stoga da se za sobu u "Štigliću" u prosjeku čeka šest godina, jer privatne domove, čija je cijena od 5.000 kuna mjesečno na više, većina umirovljenika ne može platiti.

Istarska županija kao osnivač domova u sustavu Ministarstva u planu ima dva projekta - nadogradnju postojećeg "Štiglićeva" stacionara na Verudi te izgradnju potpuno nove zgrade za umirovljenike pokraj buduće pulske bolnice. Time bi se omogućio domski smještaj za još 260 osoba, što bi smanjilo liste čekanja, ali daleko od toga da bi problem bio riješen.

Ovi se projekti već godinama najavljuju, ali se još nisu pomaknuli s mrtve točke. U međuvremenu su za manje od desetljeća liste čekanja na domski smještaj upeterostručene, jer je udio starijih u populaciji sve veći.

- Novi dom za starije i nemoćne osobe izgradio bi se na parceli od oko 16.000 kvadrata. Riječ je o velikom projektu koji pripremamo zajedno s Gradom Pulom, ne bismo li konkurirali za sredstva iz strukturnih fondova EU-a, rekla je pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić. Procijenjena vrijednost ovog projekta je oko 13 milijuna eura, odnosno gotovo sto milijuna kuna. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter