EU-fond menadžer - zanimanje budućnosti

Jedna od održanih radionica za EU fondove održana u Puli (M. ANGELINI)
Jedna od održanih radionica za EU fondove održana u Puli (M. ANGELINI)

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju unio je i značajne promjene na tržištu rada. Uz mogućnost lakšeg zapošljavanja preko granice i prijave na europsku "burzu rada", stvorena su i posve nova zanimanja za stručnjake ekonomskih profila. Jedno od njih je i projekt menadžer za prikupljanje novca iz fondova Europske unije, za koje se zainteresirani djelatnici dodatno obrazuju u poslovnim školama i privatnim visokim učilištima.

"Voditelj EU fondova po mnogima je trenutačno jedan od boljih poslova u Hrvatskoj, pa ne čudi veliki interes za tom izobrazbom. Tržište voditelja projekata specifičan je i potpuno novi segment tržišta rada koji pokazuje stalni rast. Nažalost, trenutno je u Hrvatskoj prisutan deficit kompetentnih voditelja projekata financiranih iz EU fondova, te je ovo područje značajna prilika za sve pojedince u potrazi za boljim ili novim poslom", objašnjava ekonomistica Martina Bašić, product manager za EU edukaciju u učilištu "Algebra".

Kvalifikacije za novo zanimanje mogu se dobiti u nekoliko privatnih učilišta kroz seminare i tečajeve koji traju između tri i šest mjeseci. Cijena takvog obrazovanja, koje se polaznicima upisuje u zvanje (donedavno, dok su postojale, i u radne knjižice) kreće se oko dvadeset tisuća kuna po osobi. U pojedinim županijama i gradovima takvo obrazovanje nezaposlenima ekonomistima i visokobrazovnim stručnjacima drugih usmjerenja financira Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U većini obrazovanih institucija koje nude obrazovanje za menadžera EU fondova naglašava se potreba posjedovanja visoke stručne spreme da bi se polaznik mogao uključiti u proces dodatnog obrazovanja. Ipak, u nekim se školama primaju i osobe samo s dovoljno radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Menadžeri za prikupljanje sredstava iz fondova EU, koji će osiguravati novac za rad tijela javne uprave i lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, institucija u području kulture, obrazovanja, istraživanja ili za malo i srednje poduzetništva ne moraju biti samo ekonomski obrazovani. Stručnjaci koji se time bave ističu da je potrebna specijalizacija za pojedine sektore i vrste usluga. Dubinsko poznavanje stanja u sektoru koji prate cjenjenije je, kažu poznavatelji prilika, od statusa visokoobrazovanog kadra bez iskustva. (D. GRAKALIĆ)

ČITAJTE VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter