EU: fiskalni pakt stupio na snagu

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Europski fiskalni pakt, koji uključuje stroža proračunska pravila za zemlje potpisnice i automatske sankcije za one koje ih krše, stupio je na snagu u utorak, 1. siječnja.

Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj politici, poznatiji kao fiskalni pakt potpisan je 2. ožujka 2012. Budući da nije bilo konsenzusa da se to provede kroz promjene ugovora o EU-u, odlučeno je da se to učini potpisivanjem međuvladina sporazuma. Potpis na ugovor stavilo je 25 zemalja članica, sve osim Velike Britanije i Češke.

Ugovorom je predviđeno da stupa na snagu kada ga ratificira najmanje 12 članica eurozone. Taj uvjet je ispunjen 21. prosinca kada je Finska, kao 12. članica eurozone, predala ratifikacijske instrumente.

Fiskalni pakt je do sada ratificiralo ukupno 16 zemalja članica EU-a - 12 članica eurozone: Austrija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Irska, Njemačka, Portugal, Slovenija i Španjolska te četiri članice izvan eurozone: Danska, Litva, Latvija i Rumunjska.

Na fiskalnom paktu, najviše je inzistirala njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je uspjela dobiti pristanak tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, dok je sadašnji francuski predsjednik Francois Hollande u predizbornoj kampanji najavljivao da namjerava o njemu ponovno pregovarati. To obećanje nije održano i fiskalni pakt je bez ikakvih promjena ratificiran u listopadu u Francuskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter