EU financira nove sadržaje na Parenzani

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

- Do kraja rujna moramo zgotoviti projekt vrijedan 510.782 eura, koliko ćemo uložiti u Parenzanu. Odnosno, na trasi bivše uskotračne pruge, a danas pješačke i biciklističke staze, uredit ćemo zgradu stare škole u Tribanu, pokraj Buja, gdje će se smjestiti Javna ustanova Parenzana koja će se skrbiti o ovoj stazi, rekla je Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodne projekte u Istarskoj županiji na konferenciji za novinare u zgradi Županije u Puli.

Tom su prigodom predstavnici jedinica lokalne samouprave iz hrvatskog i slovenskog djela Istre potpisali sporazum o sufinanciranju projekta Parenzana Magic, a čime započinje investiranje dobivenih sredstava iz EU-a. Odnosno, ugovorni partneri na projektu su Istarska županija te gradovi i općine: Motovun, Poreč, Buje, Piran, Kopar i Izola. Pojašnjeno je da će zgrada u Tribanu ujedno biti odmaralište i prenoćište za bicikliste i sportaše, ali i sve rekreativce.

- Duž trase Parenzana biti će izgrađeno i opremljeno sedam odmorišta za bicikliste. Po tri kraj Kopra i Pirana, a jedno kraj Poreča. Vizualno i sadržajno će se opremiti dva muzeja, u Livadama i Izoli. Tunel u Motovunu će se opremiti solarnom rasvjetom, a duž  hrvatskog dijela trase biti će postavljena vertikalna prometna signalizacija radi osiguravanja kretanja stazom. Također, obnoviti će se i očistiti 22 kilometara duga dionica staze Parenzana te će biti organizirana četiri događaja, jedan u Motovonu, a tri u Sloveniji. Među njima je Wine Run Parenzana Maraton na kojem će sudjelovati 300 maratonaca te Parenzana biciklijada za 300 biciklista, rekla je Hrvatin.

Dodala je da je cilj ovog projekta razvoj turizma kroz prekograničnu ponudu, obogaćivanje turističke ponude, pozicioniranje trase kao kulturno-sportske destinacije, poticanje razvoja lokalnih inicijativa i promicanje zdravog načina života. Kazala je i da će se nastaviti ulaganja u turističku infrastrukturu, u koju je već utrošeno oko 800 tisuća eura.

Treći projekt Parenzana, nazvan Magic, financira se u sklopu programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije IPA SI-HR 2007.-2014. Odnosno, dogovoren je prije pristupanja Hrvatske članstvu EU. Europska unija plaća putem fonda IPA 434 tisuće eura, a istarske jedinice lokalne samouprave dodatnih 76 tisuća eura.

Edi Andreašić, gradonačelnik Buja je na konferenciji najavio da valja očekivati i četvrti projekt kojim će EU sufinancirati daljnji razvoj Parenzane. Pohvalio se kako protrči ili propješači po toj trasi. Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun izrazio je nadu da će novi sadržaji na Parenzani zadržati goste da koji dan duže ostanu u Motovunu s obzirom da sada ostaju po jedan dan u prosjeku. Predstavnici ostalih hrvatskih i slovenskih gradova pohvalili su kako im Parenzana donosi nove sadržaje van sezone. (P.GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter