EU financira 13 istarskih projekata s 4 milijuna €

Eufrazijana (M. MIJOŠEK)
Eufrazijana (M. MIJOŠEK)

Danas su u prostorijama Istarske županije predstavljeni rezultati drugog natječaja u sklopu programa IPA CBC Adriatic, mjesec dana nakon što su ti isti rezultati i objavljeni. Istarski župan Ivan Jakovčić iznio je da su putem ovog programa, koji se financira iz europskih fondova, osigurali gotovo četiri milijuna eura za 13 projekata. Zaključio je kako su to uspjeli postići zahvaljujući kvalitetnoj suradnji županijskih odjela koji su za to imali pripremljene projekte.

- Hajdemo pripremati nove projekte da bismo dobili još sredstava iz Europske unije. Hrvatska Vlada najavila je da nas učlanjenjem u EU čeka 13 milijardi eura iz strukturnih fondova, a to je prilika i za privatni sektor, poručio je Jakovčić. Županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan pojasnio je da su na prvom natječaju za IPA CBC Adriatic 2009. osigurali 4,7 milijuna eura za 15 projekata te da je isplata tog novca počela 2010. Otočan očekuje da će osigurana sredstva po novom natječaju povlačiti iz fondova u iduće tri godine.

- Neke od projekata koji sada nisu prošli kandidirat ćemo za dobivanje novca iz strukturnih fondova, najavio je Otočan i zaključio kako je za Istru dobra nova statistička podjela Hrvatske na dvije regije jer će omogućiti dobivanje još više novca iz EU-a. (P. GREGOROVIĆ)

Za što je Istra dobila novac
Istra je osigurala 810 tisuća eura za uspostavljanje centra za kardiovaskularne bolesti, 241 tisuću eura za integraciju srednjoškolskog sustava s drugim zemljama Jadrana, 350 tisuću eura za uspostavljanje centra za međunarodnu suradnju, 301 tisuću eura za izradu fotomonografije i multimedijalnih promotivnih materijala za Eufrazijanu, 207 tisuća eura za uspostavljanje prekogranične mreže kako bi se smanjio rizik onečišćenja i zagađenja Jadrana, 221 tisuću eura za izradu dokumentacije za tehnološki park, 141 tisuću eura za očuvanje i promociju krševitog područja na Jadranu, 146 tisuća eura za analizu stanja tvrtki u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, 285 tisuća eura za promicanje koncepta energetske učinkovitosti.


Podijeli: Facebook Twiter