EU evakuira svoje državljane iz Jemena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija aktivirala je u petak mehanizam pomoci i koordinacije evakuacije svojih državljana iz Jemena zbog nasilja u zemlji, rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Ashton.

Pariz je tražio od Francuza koji se još nalaze u Jemenu da bez odgode napuste zemlju. I London je zbog eskalacije nasilja u toj zemlji uputio poziv svojim gradanima da odmah odu iz Jemena.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove je ponovo zahtijevala od predsjednika Jemena Alija Abdulaha Saleha da ode s vlasti. "Nekoliko puta sam pozvala predsjednika Saleha da posluša traženja naroda Jemena i preda vlast", rekla je. Ashton je nadalje ocijenila da je jedini odgovor na sadašnju situaciju stvarni i trenutacni angažman prema mirnoj tranziciji vlasti. Ali Abdulah Saleh je ranjen u petak u bombardiranju predsjednicke palace u Sani, ali je nekoliko sati kasnije u audio poruci izjavio da je dobro.



Dužnosnici Jemena su optužili najmocnijeg plemenskog vodu zemlje, šeika Sadeka al-Ahmara, ciji ljudi sudjeluju u borbi protiv snaga vjernih predsjedniku, da je bombardirao predsjednicku palacu.

Sjedinjene Države snažno su osudile porast nasilja u Jemenu, ukljucujuci topnicki napad na predsjednicki kompleks u Sani u kojem je u petak ranjen predsjednik Ali Abdulah Saleh. State Department je pozvao na hitni prekid neprijateljstava i provedbu mirovnog plana zemalja Zaljeva koji predvida odlazak predsjednika Saleha. (H)


Podijeli: Facebook Twiter