EU dogovorio jedinstven nadzor banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici Europske unije postigli su u noći s četvrtka na petak suglasnost o uspostavi jedinstvenog nadzora europskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije.

Riječ je o kompromisu između Francuske, koja je inzistirala da jedinstveni nadzor banaka počne djelovati već od početka sljedeće godine, i Njemačke, koja je isticala da ne treba s tim žuriti. Pariz je također inzistirao na tome da se nadziru sve banke, njih oko šest tisuća u eurozoni, dok je Berlin bio na stajalištu da se nadziru samo najveće banke, koje djeluju prekogranično u više država članica. 

Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijet će se pravni okvir za uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizma, a on će početi operativno djelovati tijekom 2013., a ne početkom te godine, što je ustupak Njemačkoj. Suprevizorske ovlasti dobit će Europska središnja banka.

Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura, Europski stabilizacijski mehanizam, mogao izravno dokapitalizirati banke.

Čelnici EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji sudjeluje kao promatrač, nastavit će u petak summit raspravom o provedbi pakta za rast i zapošljavanje, koji je dogovoren na summitu u lipnju te donijeti zaključke o nekoliko vanjskopolitičkih pitanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter