EU daje polovicu novca za ruralne kuće za odmor

Europska unija potiče renoviranje starih kuća (arhiva)
Europska unija potiče renoviranje starih kuća (arhiva)

Obnavljate staru kuću na selu i želite je iznajmljivati turistima? Onda je svakako dobra vijest da Europa za takav poduhvat bespovratno daje polovicu vrijednosti investicije. Ponuda je to kojoj je teško odoljeti. Zato ne čudi da je upravo u Istri već neko vrijeme velik broj zainteresiranih za poticaje Europske unije u sklopu pretpristupnog programa IPARD kojim se potiče razvoj seoskog turizma i čiji je zadnji natječaj istekao krajem prošle godine.

Novac iz IPARD-a očekuje i David Sever iz Kopra koji u Kaštelu do same hrvatsko-slovenske granice uređuje luksuzni restoran s apartmanom za čije je opremanje upravo na tom zadnjem natječaju zatražio novac za svoju investiciju.

- Zatražili smo novac samo za opremanje objekta jer kada smo ga gradili nije bilo na raspolaganju natječaja. Konačan odgovor iz Europe još nismo dobili, ali očekujemo da će to biti kroz dva mjeseca. Kako se ne prijaviti na program koji pokriva polovicu vaše investicije?! Iako mnogi smatraju da je čitava procedura prekomplicirana, moram reći da nije tako. Međutim, bez pomoći konzultantske kuće teško bi mi bilo pripremiti čitav projekt za natječaj jer se mora paziti na puno detalja, kaže nam Sever koji planira novi objekt otvoriti za Uskrs.

Nije se htio izjašnjavati o visini investicije, međutim dovoljno je reći da priprema otvaranje luksuznog restorana za 40 do 50 ljudi s apartmanom u prostoru nekadašnje ruševine.

Upravo je IPARD jedini program EU-a za koji se trenutno zna da će biti na raspolaganju privatnicima koji se bave turizmom u državi, odnosno privatnim inicijativama u seoskom turizmu do ulaska Hrvatske u EU.

Natječaj za mjeru 302 koja se dotiče seoskog turizma raspisuje se početkom lipnja i traje do kraja kolovoza pa je krajnje vrijeme da se počne spremati dokumentacija za koju je potrebno odvojiti od šest do osam mjeseci. Dakle, svi oni koji se ovog trena počnu spremati, bit će "na knap" za ovogodišnji natječaj. A na njega se mogu prijaviti svi oni koji žele europski novac za izgradnju ruralnih kuća za odmor, apartmana, hotela te ugostiteljskih objekata, uključujući objekte za uzgoj životinja kao dio turističke ponude, rekreaciju, kampove, objekte na otvorenom, primjerice za jahanje, sportski ribolov na kopnenim vodama, biciklističke, tematske i jahačke staze, bazene, ali i obnovu starih tradicijskih stambenih ili gospodarskih zgrada te uređenje raznih kušaonica i njihovih prodajnih prostora. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter