EU će uvozom plina iz SAD smanjiti ovisnost o Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija u svojim naporima da smanji ovisnost o uvozu energije iz Rusije računa na uvoz ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država, kaže se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na sastanku na vrhu između EU-a i Sjedinjenih Država dok su odnosi s Moskvom sve lošiji zbog njezine aneksije ukrajinskog Krima.

"Pozdravljamo izglede za izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina jer će dodatna opskrba energijom biti od koristi za Europu i ostale strateške partnere", kaže se u izjavi objavljenoj nakon sastanka američkog predsjednika Baracka Obame, predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. "Slažemo se oko važnosti da se udvostruče transatlantski napori kako bi se poduprla europska energetska sigurnost daljnjim diversifikacijom izvora energije i dobavljača i kako bi se omogućio dotok plina iz EU-a prema Ukrajini", kaže se u izjavi.

Obama je novinarima rekao da je ukrajinska kriza pokazala da Europa mora raditi na diversifikaciji izvora energije jer je jako ovisna o uvozu iz Rusije, te rekao kako SAD i Europa razgovaraju o mogućim sankcijama ruskom energetskom sektoru ukoliko Moskva krene dublje u Ukrajinu.

"Ono što sada činimo je koordiniranje oko mogućnosti za dodatne, dublje sankcije ukoliko Rusija krene u daljnje upade u Ukrajinu", rekao je Obama na konferenciji za novinare nakon završetka summita s čelnicima EU-a Hermanom Van Rompuyom i Joseom Manuelom Barrosom u svom prvom posjetu Bruxellesu na dužnosti predsjednika. 

Dvije su strane potvrdile spremnost da što prije zaključe sveobuhvatno Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Pregovori o tom sporazumu vode se od srpnja prošle godine. Prema procjenama, TTIP bi donio europskom gospodarstvu 120 milijardi eura godišnje, a američkom gospodartvu 95 milijardi. Obama je na konferenciji za novinare rekao da su se dvije strane dogovorile "da ubrzaju napore na jačanju gospodarskog rasta s obje strane Atlantika".

U razgovoru Obame s Van Rompuyem i Barrosom tijekom radnog ručka koji je trajao oko sat i pol, dominirala je ukrajinska kriza. Obje strane su snažno osudile "nezakonitu rusku aneksiju Krima" i istaknule da to neće priznati. "Daljnji koraci Rusije na destabilizaciji situacije u Ukrajini dovest će do daljnjih i dalekosežnih posljedica u odnosima EU-a i SAD-a s Rusijom u širokom rasponu gospodarskih područja", ističu američki i europski čelnici. Obama je rekao da je svijet sigurniji i pravedniji kada su Amerika i Europa ujedinjeni te upozorio Rusiju da će biti još izoliranija ako nastavi sa sadašnjim ponašanjem prema Ukrajini.

Rekao da je još postoji mogućnost da Rusija surađuje s Ukrajinom i međunarodno zajednicom na smanjenju napetosti. On je na konferenciji za novinare govorio o kolektivnoj obrani, predviđenoj člankom V u Sjevernotlantskom ugovoru, koji predviđa da se Savez smatra napadnutom, ako je jedna od članica napadnuta. "U NATO-u nema mlađih ni starijih partnera, sve su jednako važne kada je u pitanju kolektivna obrana", rekao je Obama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter