EU ce ukinuti antidampinške carine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija uskoro bi mogla ukinuti antidampinške carine za bešavne cijevi iz Hrvatske, osigurati povoljniji tretman hrvatskih proizvoda na tržištu CEFTA-e i pokrenuti postupak za ukidanje zabrane uvoza svinjetine iz Hrvatske, izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica nakon razgovora s povjerenikom za trgovinu Karelom De Guchtom.

"Od ova tri pitanja za dva i pol imamo jasna i obecavajuca stajališta povjerenika De Guchta da ce se riješiti onako kako mi mislimo da ih treba riješiti", rekao je Mimica.

EU je još 2006. uveo zaštitne antidampinške carine od 29,8 posto na bešavne cijevi koje proizvodi sisacka željezara i koje su na kraju bile presudne da americki vlasnik, tvrtka CMC, zatvori željezaru.

"To je jako važno pitanje, pogotovu u trenutku kada americki vlasnik CMC traži novog vlasnika za sisacku željezaru, a s antidampinškim carinama nema previše zainteresiranih, buduci da je s njima europsko tržište prakticki zatvoreno", rekao je Mimica, isticuci da su time država i vlada ucinile ono što su obecale u Sisku, da ce otvoriti prostor za privatnu inicijativu i poslove.

Drugo pitanje u razgovoru s De Guchtom je bilo tržište CEFTA-e. Za Hrvatsku su BiH i Srbija velika tržišta i uvodenjem carina njezini bi proizvodi znatno izgubili na konkuretnosti. Hrvatska s danom ulaska u EU mora napustiti CEFTA-u, unutar koje nema carina na trgovacku razmjenu izmedu clanica. EU sa svakom od tih zemalja ima potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji im dopušta da još neko vrijeme zadrže carine na proizvode iz EU-a, dok one mogu gotovo sve proizvode izvoziti bez carina.

Mimica je izjavio da ga je je povjerenik De Gucht izvijestio kako ce uskoro biti pokrenut postupak konzultacija sa zemljama CEFTA-e o dodatku na njihove Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju u koji bi bili ukljuceni hrvatski izvozni interesi.

Što se tice izvoza živih svinja, svinjskog mesa i preradevina od svinjskog mesa, povjernik De Gucht je obecao da ce se zauzeti da Komisija što prije u Hrvatsku poslala misiju koja bi utvrdila da su prestali razlozi za zabranu izvoza iz Hrvatske.

Europska unija je prije sedam godina zabranila uvoz tih proizvoda jer se Hrvatska protiv svinjske kuge borila cijepljenjem tih životinja što je zabranjeno u EU-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter