EU će priznavati znanja stečena izvan škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suočena sa sve većom nezaposlenošću, osobito među mladima, Europska komisija pokrenula je inicijativu da se u zemljama članicama Europske unije počnu sustavno priznavati znanja i vještine stečeni izvan škola i sveučilišta.

Komisija želi da sve članice slijede primjere Francuske, Finske, Luxembourga i Nizozemske u kojima već postoji sustav koji omogućava građanima da steknu punu ili djelomičnu kvalifikaciju za neko zanimanje, čak i ako nisu pohađali formalnu obrazovnu instituciju. To je moguće za mnoga zanimanja, ali ne i za, primjerice, liječnike, zubare, veterinare i arhitekte.

U obrazloženju inicijative, Komisija ističe da su današnje mogućnosti učenja bezgranične i trenutne te da se nove vještine i znanja sve češće stječu izvan školskih klupa, odnosno na radnom mjestu, kroz organizacije civilnog društva ili u virtualnom prostoru, putem interneta i mobilnih uređaja. I tvrtke sve češće nude svojim zaposlenicima unapređivanje vještina i znanja, ali također kroz neformalne kanale, odnosno različite tečajeve, radionice, seminare i slično.

S obzirom na rastuću nezaposlenost i nedostatak gospodarskog rasta, Europa mora omogućiti svojim građanima da iskoriste znanja i vještine koje su stekli izvan službenih obrazovnih institucija, uvjerena je Komisija, napominjući da bi do 2015. godine zemlje članice EU-a trebale uspostaviti nacionalne sustave ovjeravanja tako stečenih kvalifikacija. (I. F./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter