EU će podržati ukidanje viza za turske državljane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija u srijedu će dati uvjetno odobrenje za ukidanje viza za turske državljane, što je jedan od uvjeta Ankare za nastavak primjene sporazuma o migrantima dogovorenog s EU-om, izvijestili su u utorak europski izvori, kako javljaju BBC i AFP.

Turska ipak mora još ispuniti kriterije EU-a, a dogovor mora odobriti i Europski parlament i zemlje članice, navodi BBC kako bi se ukidanje viza za kraće boravke njezinih građana u Schengenskom prostoru realiziralo.

Ankara je u posljednjih nekoliko tjedana pojačala pritisak, prijeteći da više neće primjenjivati svoj dio sporazuma o migrantima dogovoren 18. ožujka, ukoliko se ne realizira europsko "obećanje" o ukidanju viza.

U skladu s dogovorom svi novi migranti koji stignu na grčke otoke bit će vraćeni u Tursku, uključujući i tražitelje azila.

U kombinaciji sa zatvaranjem balkanske migracijske rute, sporazum je pridonio slabijem priljevu migranata na grčke otoke i u zemlje Europske unije.

Komisija je izvijestila da će "predložiti plan kojim će se Turska uključiti na popis zemalja čiji državljani ne trebaju vize za ulazak u zemlje EU-a" te pojasnila da su "64 kriterija od ukupno 72 ispunjena", kao i to da još nije ostalo previše uvjeta koje treba ispuniti, rekao je za AFP neimenovani europski izvor.

Kriteriji idu od jamstava o sigurnosti osobnih dokumenata preko poštovanja temeljnih prava do izjednačavanja viznog režima Europske unije u odnosu na treće zemlje.

O ukidanju viza za Turke će se morati izjasniti Europski parlament i zemlje članice, s obzirom na sve veće nepovjerenje prema islamo-konzervativnom turskom režimu.

U sklopu sporazuma o migrantima dogovorenog 18. ožujka EU i Turska obvezale su se da će ubrzati raspravu o vizama.

"Turska je u proteklih nekoliko tjedana učinila jako puno", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Europske komisije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter