EU-birokracija koci Kaštijun?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduce godine na izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun iz državnog proracuna utrošit ce se 5,2 milijuna kuna, no vec je sada upitno hoce li se ostvariti najave da ce se centar tada i poceti graditi. Ne dogodi li se uskoro pomak, teško da ce istarski deponij biti gotov do kraja 2012., što je ujedno krajnji rok za izgradnju, jer se do tog datuma trebaju iskoristiti bespovratna sredstva Europske unije.

Samo za pripremu natjecajne dokumentacije za buduci centar dosad je utrošeno 800 tisuca kuna, a po rijecima direktorice tvrtke Kaštijun Vesne Dukic, ostali centri su za istu stvar potrošili znatno vece iznose - izmedu 2,5 i tri milijuna kuna.

Iako za izgradnju centra vec postoji lokacijska dozvola, procedura za gradevinsku dozvolu moci ce se pokrenuti tek nakon medunarodnog odabira najboljeg kandidata za obavljanje radova koji ce potom trebati tražiti gradevinsku dozvolu.

Ipak, cini se da u ovom trenutku konkretne poteze koci europska administracija koja vec mjesecima promišlja o tome hoce li se povecati sredstva iz IPA fonda iz kojeg je prethodno za izgradnju centra osigurano 4,6 milijuna eura.

Još nema službene potvrde u kojem bi se omjeru "napuhala" europska sredstva, no nesluženo je u više navrata spomenuto da bi se iznos mogao popeti na cak 20 milijuna eura, cime bi automatski bila niža i rata kredita koji se za izgradnju mehanicko-biološkog postrojenja (MBO) planira dignuti u Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Koliko su se stvari otegnule, potvrduje i cinjenica što je Ministarstvo zaštite okoliša još pocetkom srpnja Europskoj komisiji na odobrenje uputilo projektnu aplikaciju koja ukljucuje zahtjev za dodatnim sredstvima za financiranje MBO-a, no do danas povratnog odgovora na razini EU-a nema.

Ovih ce se dana projekt izgradnje centra drugi put naci pred pulskim vijecnicima, mada ce se s konceptom i sustavom prvi put službeno upoznati novi saziv Gradskog vijeca. Dodajmo i to da je nedavno povecan temeljni kapital tvrtke Kaštijun koji sada iznosi ukupno 8,8 milijuna kuna. (D. BAŠIC PALKOVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter