EU: BiH mora spriječiti priljev lažnih azilanata

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Vlasti Bosne i Hercegovine dobile su posljednje upozorenje država članica Europske unije da poduzmu mjere kojima će spriječiti priljev lažnih azilanata u EU ili će toj zemlji u protivnom ponovo biti nametnut vizni režim, prenose u utorak lokalni mediji u BiH.

Bakir Dautbašić, voditelj posebnog tima pri Ministarstvu sigurnosti BiH zaduženog za praćenje poštivanja bezviznog režima, izjavio je da se ocjena za BiH naglo pogoršala u protekla četiri tjedna jer je u tom razdoblju zabilježen povećani broj njenih državljana koji su unutar granica EU-a zatražili azil.

Samo u Njemačkoj, u listopadu je azil zatražilo 630 građana BiH što je dvostruko više u odnosu na prethodni mjesec.

Gotovo nitko od tih osoba ne ispunjava uvjete za dobivanje azila jer je riječ o osobama koje uglavnom odlaze iz BiH zbog teškog ekonomskog stanja.

Za EU trenutačno su najveći problem tražitelji azila s putovnicama Srbije i Makedonije zbog kojih je i pokrenut postupak koji bi omogućio privremenu suspenziju bezviznog režima, no sada ta mjera prijeti i BiH.

Dautbašić je nakon sastanka koji je u ponedjeljak održan u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu i na kojem se razgovaralo o problemu lažnih azilanata pojasnio da je BiH dobila precizan popis zadaća koje mora ispuniti do siječnja 2013., kada će se o ovom problemu ponovo razgovarati.

Od BiH se očekuje i donošenje novog pravilnika o radu granične policije, ali i poduzimanje mjera kojima bi se zapriječili ilegalni granični prijelazi, prije svega oni s Crnom Gorom.

Procijenjeno je kako upravo na tom dijelu granice prelazi najviše ilegalnih migranata iz trećih zemalja koji onda pokušavaju dospjeti do EU.

Mediji prenose kako vlasti u BiH razmatraju i mjere protiv turističkih agencija koje organiziraju autobusni prijevoz desetaka potencijalnih azilanata u EU.   (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter