Extreme Noise Terror nastupili na Viva La Pola! festivalu

Extreme Noise Terror (D. Štifanić)
Extreme Noise Terror (D. Štifanić)

Prvi dio trinaestog festivala Viva La Pola! bio je u znaku brutalnog zvuka i to toliko brutalnog da su koncerti održani u velikoj sali, a ne na terasi. Ovaj put kao glavni bend stigle su engleske crust punk grindcore legende Extreme Noise Terror koji su u Puli između ostalog predstavili novi album nazvan jednostavno imenom benda.

Oni su brutalni, bučni, direktni i iskreni kako jednom ovakvom bendu i priliči, no Extreme Noise Terror svoju slavu duguju karijeri koja s prekidima traje od 1985. i utjecaju koji su izvršili na druge bendove poput Napalm Death. Na koncertu u Puli pokazali su svu svoju snagu i žestinu i to ne samo za vrijeme pjesama nego i između njih, u komunikaciji s publikom. Nakon toliko godina jedini originalni član je pjevač Dean Jones inače hvaljen zbog svoje frontmenske karizme no ovaj put on je ostao malo u sjeni drugog pjevača, ništa manje raspoloženog i uvjerljivog Bena McCrowa.

Užarena atmosfera

U pjesmama se bave religijom kao u „No one is innocent“, zatim ekologijom, politikom i drugim temama, ali politika je ipak bila glavna i to zbog Brexita koji je izglasan samo večer prije. Ujedinjeno kraljevstvo napustit će Europsku uniju a onima koji su glasali za izlazak UK-a iz Unije McCrow je posvetio pjesmu „Man made hell“, nazvavši pritom sve one koji su glasali za izlazak „jebenim idiotima“.

- Ne želim više živjeti u Engleskoj. Hrvatska je predivna i vi ste sjajni. Dovest ću svoju ženu i živjet ćemo ovdje, poručio je McCrow publici.

Da će biti brutalno pokazao je i pulski death metal/grindcore sastav Dropthehammer koji je otvorio večer. Pjevač benda Dino Topčagić u jednom trenutku zaključio da je „život lijep, ali nije lijep kada nose vašu glavu na jebenom pladnju“, a on i ekipa pošteno su zagrijali atmosferu među ljubiteljima žestokog zvuka u Uljaniku i pokazali da se pulski ljubitelji žestokog zvuka i dalje ne daju.

To su još bolje potvrdili Bolesno grinje, još jedan pulski adut kada se radi o hardcore i grindcore sceni. Atmosferu koju su Dropthehammer zagrijali, Bolesno grinje su dodatno užarili. Njihov nastup doveo je njihove obožavatelje koji su napunili prostor oko bine do euforije pa su unatoč predviđenoj satnici koje su se morali pridržavati nastavili nakon pjesme koju su najavili kao zadnju. Unatoč glasnom i brutalnom vokalu njihove poruke poput „Odjebi ovaj svijet“ su savršeno jasne, a publika upija njihovu ogromnu energiju pa bi mogli oprezno konstatirati da iako su Extreme Noise Terror bili glavni bend večeri, Bolesno grinje su bili zvijezde večeri.

Živjeli, you bastards!

Tome u prilog govori i da se nakon njihovog nastupa prostor ispred pozornice ispraznio i nije ga mogao solidnije ispuniti nastup „death metal gadova“, grupe Desecration iz Walesa. Njima je ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj, ali dečki su se svojski trudili da ostave što bolji dojam.

- Živjeli, you bastards!, poručio je gitarist i pjevač Ollie Jones (koji također svira i u Extreme Noise Terror) koji je bio vrlo voljan naučiti poneku hrvatsku riječ. Nije mu promaklo da neki nose majice s logom grupe Obituary što mu se jako dopalo objasnivši da im je drago vidjeti „old school death metal fanove“ jer to je ono što i oni izvode. Tekstovi su im zbilja ubitačni, za neke od njih treba i malo bolji želudac, ali ima tu i puno crnog humora. Unatoč tolikom pesimizmu kojim odišu njihove skladbe, Desecration se na bini trude ostaviti dojam jednostavnih dečki koji se samo vole zabavljati.

- Pijemo pivo, rum ili džin i seksamo se sa ženama, poručio je Jones na kraju. Publike se u međuvremenu ipak nešto okupilo i njihov prvi hrvatski nastup prošao je tako sasvim dobro.

Trinaesto izdanje festivala Viva La Pola! nastavlja se 19. srpnja kada nastupaju Kultur Shock i One Piece Puzzle. Ulaznice se prodaju u Rock caffeu, Rock baru Mimoza, Caffe baru Bass i klubu Uljanik, riječkom Dallas Music Shopu te sustavu Eventim. (M. RADIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter