Etnografski muzej Istre predstavlja Hrvatsku u Parizu

S otvaranja izložbe u Parizu
S otvaranja izložbe u Parizu

Forum Slavenskih kultura http://fsk.si/ slavi svoju desetogodišnjicu i skupnim projektom: izložbom i tiskanim izdanjem o Slavenskim karnevalima. Izložba je otvorena u utorak u centralnoj zgradi UNESCO-a u Parizu, u sklopu projekta koji okuplja 12 slavenskih zemalja, a Hrvatsku predstavlja Etnografski muzej Istre iz Pazina.

Prema riječima dr. sc. Lidije Nikočević, ravnateljice Etnografskog muzeja Istre, uz tekstove i fotografije zvončara, kao predstavnika pokladnih običaja u Hrvatskoj (koji su uvršteni na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva), u postav izložbe uvrštene su i informacije i fotografije samog muzeja.

- Upravo će Etnografski muzej / Museo Etnografico dell'Istria biti prvi muzej u kojem će se postaviti ova izložba nakon izlaganja u Parizu i to u siječnju ili veljači 2015. godine. Tada će se upriličiti i konferencija o problematici očuvanja i njegovanja običaja u okviru UNESCO-vog pristupa nematerijalnoj kulturi. Konferencija će okupiti stručnjake iz muzeja koji sudjeluju u projektu, a kako će se u to vrijeme održavati ophodi zvončara, ta će skupina imati prilike vidjeti ih u njihovom originalnom kontekstu, veli dr. sc. Lidija Nikočević.

Dodaje i da su na otvorenju izložbe govorili predsjednik ICOM-a Hans Martin Hinz, visoki dužnosnici UNESCO-a, a bio je prisutan i ambasador Hrvatske u Francuskoj. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter