ETNOfilm u Rovinju: Festival dijaloga među kulturama

Prikazan je odličan film 'Snimati drugog' o ženama plemena Mursi
Prikazan je odličan film 'Snimati drugog' o ženama plemena Mursi

U rovinjskom Multimedijalnom centru započeo je 6. ETNOFilm, festival koji predstavlja najnovije etnografske dokumentarce i bogat prateći program. Samo za ove edicije rovinjska je publika, tijekom trodnevnih zbivanja, dobila prigodu vidjeti 25 filmova domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije.

Na svečanom otvorenju ETNOFilma, koji prema riječima voditeljice Festivala Tamare Nikolić Đerić ima cilj otvaranje dijaloga među kulturama, govorili su i Marino Budicin, dogradonačelnik Rovinja i Lidija Nikočević ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, koji su istaknuli važnost ETNOFilma za kulturnu ponudu grada, ali i bilježenje i interpretiranje nematerijalne kulture.

Nakon svečanog otvorenja festivala publika je imala prigodu vidjeti odličan film "Snimati drugog", koji govori o ženama plemena Mursi, prepoznatljivima po načinu ukrašavanja lica, odnosno usnica okruglim tanjurima. U nastavku večeri prikazana su još tri izvrsna dokumentarca: "Zadnji pioniri", "Ja živim" i "Dolina uzdaha".

Sutra, posljednjeg festivalskog dana, na programu je film "Toliko blizu tišine" s početkom u 11 sati u MMC-u, a u 13 sati slijedi film "Mula, skupina korijena svezanih zajedno", te u 13.45 i film "Kruh za ptice".

U poslijepodnevnim satima na repertoaru ETNOFilma su dokumentarci "Moj ribaru, moj starče" koji započinje u 17.30 sati, potom "Granica mora" u 19 sati i naposljetku "Čovjek prirode i ja" zakazan za  20.15 sati. Dodjelom nagrada u 21.30 a potom i koncertom Čipkica, završava se ovogodišnja, šesta po redu edicija ETNOFilma, koji je i ovaj put organizirao Etnografski muzej Istre. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter