ETNOfilm: Od Novog Zelanda do peruanske Amazone

Iz filma 'Autsajderi'
Iz filma 'Autsajderi'

Drugog dana ETNOFILm festivala u Rovinju na programu je bilo šest filmova strane i domaće produkcije. Hrvatsku kinematografiju predstavljala je Tatjana Kanceljak sa filmom "Novozelandske priče", u kojem pratimo povijest Hrvata koji su prije više od stoljeća i pol došli na Novi Zeland kopati kauri gumu i fosiliziranu smolu novozelandske smreke.

Za Hrvatsku je vezan i talijanski film "Povratak u Zadar". U njemu autor Andrea Lotta priča priču o Bianci, koja se nakon 60 godina odluči vratiti se u svoje rodno mjesto

Dan je započeo projekcijom filma "Apash – Autsajderi"  redateljice Core Pena Hernández. "Zajednice koje nestaju" je film Monike Sorensen iz Ujedinjenog Kraljevstva. U filmu "Ljudski toranj" autor Ram Devineni predstavlja priču o tristo tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. "Osamljeni Samaritanac" dirljiva je priča o putovanju kćeri i oca koja nadilazi sva vjerovanja.

Drugi je dan festivala zaključen koncertom grupe Cool Baboo & Dr. Folk, koja izvodi blues glazbu varirajući je i u rock, funk i soul maniri. Grupa je nastupila u Artemis baru, svirajući vlastite skladbe, kao i obrade klasika.

Uz peto izdanje ETNOFILma održava se radionica hipermedije pod vodstvom Petera Bielle, pionira na području hipermedije i profesora vizualne antropologije na San Francisco State Universityju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter