Etnofilm i ocuvanje nematerijalne kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vizualnoantropološke metode u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantne kulturne politike na prostoru jugoistocne Europe" bio je naslov okruglog stola koji se sinoc u sklopu 4. ETNOFILm festivala održao u rovinjskom spaciu Matika.

Uz moderatora Sašu Sreckovica govorili su Jana Kocevska, Naško Križnar, Marija Krstic i Irena Miholic, a glavna je tema bila kako na najbolji nacin sacuvati nematerijalnu kulturnu baštinu, odnosno ne utjecati na njezinu promjenu, kako ju njegovati da bi opstala kao takva, u izvornom obliku.

- Etnografski filmovi pružaju nam uvid u široki spektar tema iz podrucja nematerijalnog kulturnog naslijeda, ali rijetko kada prikazuju organizirano provodenje mjera zaštite. Takoder, nematerijalno kulturno nasljede podrazumijeva živu kulturu, a statisticki sve je manje etnografskih filmova koji mogu predstaviti specificne, lokalne kulturne tradicije jer one ubrzano izumiru ili se mijenjaju do neprepoznatljivosti. Konacno, kada govorimo o etnografskom filmu i vizualnoj antropologiji u kontekstu sistema nematerijalne kulturne baštine, jedno je od kljucnih pitanja recepcija vizualnog materijala lokalne zajednice, naglasio je Sreckovic.

Istaknuo je znacaj privatnih, cesto i anonimnih, filmskih i fotoarhiva za ocuvanje koje ide u dva smjera - bottom up i top-down, gdje bottom up oznacava baštinu iz gledišta lokalne zajednice koja ga živi, a top-down dolazi iz zbirki muzeja, filmova i slicnog te bi interakcija jednih i drugih bila kljuc njegovanja nematerijalne kulturne baštine. (Napisala i snimila M. MEDIC)

Sutra na programu
10 do 11.30 - prikazivanje filmova snimanih za potreba muzeja Staro selo Kumrovec
11.30 - prikazivanje filmova "Tribes of Cologne", "Sunday in Brazzaville", "The Night of The Dead"
15.00 - predstavljanje knjige "Made to Be Seen - Perspectives on the History of Visual Anthropology"
17.00 - prikazivanje filmova "Himself He Cooks", "A Manual for Changing The Past", "Furmani", "Tailor's Cut", "Cholita Libre"
22.00 - party Tetkine radosti


Podijeli: Facebook Twiter