ETNOfilm: Dokumentarci o patnji i stradanjima

'Želimo znati (i da znate)'
'Želimo znati (i da znate)'

Program trećeg dana ETNOFILma, Festivala etnografskog filma, započeo je kratkim njemačkim filmom "Sretnimo se in memoriam" Aline Trebbin, kojim je nastavljen natjecateljski program. Ovaj film istražuje dokle fotografija može oživiti prošle trenutke u očima stranca, koji pokušava dešifrirati slike osobnog iskustva.

U nastavku je prikazan film "Babaluda, promatrajući sebe". rumunjskog autora Mihaija Andreija Leaha.

Uslijedio je film Ive Kuzmanića "Žetva u Crkvarima". U želji da svojim potomcima kažu i pokažu kako se živjelo i radilo u vrijeme njihove mladosti, mještani Crkvara, pred kamerom HTV-a, demonstrirali su žetvu i vršidbu na starinski način. 

U drugom rumunjskom filmu "Psi" Tudor Botezatu je dočarao autentičnu atmosferu pastirske farme u planinama Rumunjske, gdje se na poseban način prelama život pastira i njihovih pasa u divljem okruženju, te otkriva kakav je život i posao pastirskih pasa.

Natjecateljski program nastavljen je kanadskim filmom "Prije ili nakon Svete Ane" autora Giovannija Princigallija. Ovaj dokumentarni film priča priču o talijanskoj žetvenoj svečanosti posvećenoj svetoj Ani, koja je 1982. prenesena iz talijanskog mjesta Jelsi u Montreal.

Film Elle Pugliese "Želimo znati (i da znate)" podsjeća na vrijeme suđenja Crvenim kmerima.

Film "Koračajući naprijed" Bena Cheetama govori o tisućama mladih ljudi u Bogoti, koje žive na ulici.

"Afrički urbani san" Noemi Mendelle uvodi u sirotinjske četvrti Maputa u Mozambiku i istražuje afrički san i izazove posjedovanja doma u gradu gdje je zajedničko vlasništvo zemlje ugroženo špekulacijama oko zemlje.

Natjecateljski dio trećeg dana programa zatvorio je Peter Biella s  filmom "Poglavica i lavovi" o životu Masaija,

Masaijima je bilo posvećeno i novo predavanje američkog vizualnog antropologa Petera Bielle "Masajska migracija i primijenjena vizualna antropologija". (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter