Etno glazba i gastrodelicije za pocetak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na radnom sastanku partnera u projektu "Archeo.S", održanom u Pazinu, precizirana je ovogodišnja zajednicka umjetnicka sezona. Projekt "Archeo.S", koji se tice jadranske prekogranicne suradnje, temelji se na dodatnom vrednovanju arheoloških lokaliteta, odnosno povijesno vrijednih i znacajnih gradevina koje uživaju status kulturnog dobra, a to je u Pazinu Kaštel.

Partneri Pazina, zapravo Muzeja grada Pazina, koji djeluje u Kaštelu i vodi pazinski dio projekta, jesu Teatro Publice Pugliese iz Barija, kao vodeci partner, zatim Teatro Stabile delle Marche iz Ancone te gradovi Fier iz Albanije i Igoumenitsa iz Grcke.

Cilj projekta je umjetnickim sezonama ili festivalima dodatno vrednovati lokalitete partnera umjetnickim produkcijama, kao i stvaranjem medunarodne mreže kulturnih dobara.

Pazinci u Italiji, Albaniji i Grckoj

Za Pazin su dakako najzanimljiviji programi koji ce se održati u Kaštelu, ali i produkcije ovdašnjih umjetnika, izvodaca kojima ce se grad predstaviti inozemnim partnerima.

Prvi su projekti planirani za pocetak ljeta, a to su festival TradeInEtno i Medunarodna glazbena radionica, koji ce se realizirati u Kaštelu. Festival TradeInEtno održavat ce se od 31. svibnja do 9. lipnja, a nastupit ce glazbene skupine iz zemalja partnera - Albanije, Grcke, Italije i Hrvatske.

Osim glazbe u Kaštelu, u pazinskim ugostiteljskim objektima nudit ce se gastrodelicije iz zemalja sudionica. Glazbena radionica održavat ce se od 4. do 8. lipnja, a zakljucit ce se koncertom u Kaštelu. Na radionici ce sudjelovati glazbenici iz zemalja partnera, a teorijski i prakticno obradivat ce se tradicijska glazba svih zemalja odnosno regija iz kojih dolaze sudionici.

Našu tradicijsku glazbu u modernim aranžmanima predstavit ce skupina Veja iz Pazina. Druga pazinska umjetnicka produkcija u sklopu projekta "Archeo.S" bit ce kazališna predstava "Dekontekst" autora Davida Belasa. U lipnju i kolovozu slijede gostovanja pazinskih produkcija, i to Veje u Fieru, Anconi i Igoumenitsi, dok ce Belasov "Dekontekst" gostovati u Brindisiju, Lancianu i L´Aquili u Italiji.

Proracun "Archea.S" - tri milijuna eura

U kolovozu, od 12. do 19., u Pazinu ce se održati medunarodni festival Sedam dana stvaranja, na kojem ce domaca publika pogledati "Dekontekst", ali i tri umjetnicke produkcije gradova partnera.

Festival ce djelovati kroz tri umjetnicke razine - na jednoj su radionice i umjetnicka kolonija, na drugoj predavanja, rasprave i tribine, a na trecoj promocija i prezentacija ostvarenja. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter