Etno Croatia za bolji sluh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napjevi koji su se nekad pjevali u Tanzaniji, Francuskoj, Hrvatskoj ili nekim drugim zemljama u nedjelju su se culi na pozornici grožnjanskog Balwan Cityja, u sklopu festivala Jazz is Back!, odnosno predstavljanja radionice Etno Croatia.

Ta se radionica održavala prošlih tjedan dana u Grožnjanu, a pohadalo ju je 25 polaznika. Zanimljivo je da je samo šest polaznika iz Hrvatske, dok ostali dolaze iz Švedske, Francuske, Danske i Tanzanije, a sudjelovali su i gotovo svi clanovi hrvatske etno grupe Afion.

- Polaznici iz Tanzanije pobjednici su južnoafrickog natjecaja za najbolje mlade etno glazbenike, koji su u Grožnjan došli nakon pohadanja etno kampa u Švedskoj. Etno je brand koji oznacava niz radionica koje se vec 20-ak godina pod "kapom" Jeunesses Musicales International održavaju diljem Europe, a najstarija je ona u Švedskoj... s kojom imamo razmjenu, tako da polaznici iz Grožnjana cesto odlaze u Švedsku te obratno, kaže koordinatorica radionice Lidija Dokuzovic.

Mentor radionice Etno Croatia je švedski glazbenik istarskih korijena Allan Scrobe, a princip rada na ovoj radionici je zaista specifican - polaznici jedni druge poucavaju tradicijskim pjesmama zemalja iz kojih dolaze, a s obzirom da se na ovoj radionici pjesme uce bez nota, "na uho", cesto se i glazbenici s klasicnom naobrazbom odlucuju za ovaj seminar radi vježbanja sluha.


Podijeli: Facebook Twiter